Det visar forskning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Forskningen har finansierats av Naturvårdsverket.
Anklagas för att sprida sjukdomar
Det har länge ansetts att rådjur för med sig fästingar och med fästingarna även de fästingburna sjukdomarna borrelia och TBE.
Ny forskning visar dock alltså att rådjuren faktiskt minskar antalet bakterier hos en borreligasmittad fästing.
“Tvättar” fästingarna
Forskarna vid SLU har sett att rådjuren “tvättar “fästingarna från borreliasmitta. Ju längre tid en borreliasmittad fästing sitter på rådjuret och suger dess blod, desto färre bakterier har fästingen.
Med andra ord så minskar rådjuret förekomsten av själva borreliabakterien.
Dämpande effekt
Petter Kjellander är professor i vilkekologi vid SLU och han säger i en kommentar till TT att rådjuren tycks ha utvecklat något som gör att bakterierna inte delar sig.
Petter Kjellander benämner fyndet som märkligt och spekulerar samtidigt i att om rådjuren har dämpande effekt på borrelia måste det finnas andra faktorer som förstärker effekten.
Sorkar kan vara boven
Forskarna har nu istället vänt sitt fokus mot gnagare och då främst sorkar, då man misstänker att det är mer sannolikt att dessa sprider fästingar och fästingburna sjukdomar.
Nu kommer man forska vidare för att se om det föreligger ökad förekomst av borreliga i samband med att det förekommer mycket sork för att på så vis bekräfta det eventuella sambandet mellan sorkar och borreliaspridning.