Det menar amerikanska forskare vid Brigham Young University i en studie som publicerats i Perspectives on Psychological Science.
3 miljoner deltagare
Forskarna har analyserat ett antal hälsostudier, inklusive studier på ämnen som ensamhet, social isolering och att leva ensam. Totalt samlade man data från över 3 miljoner deltagare.
När man tagit hänsyn till faktorer som socioekonomisk status, ålder, kön och eventuella tidigare problem med hälsan såg de ett tydligt samband.
Bristen på sociala relationer ökar risken för ohälsa
Forskarna konstaterar i sin studie att bristen på sociala relationer ger en ökad risk för ohälsa och därmed minskad livslängd. Samtidigt går det i båda riktningarna, fler sociala kontakter och relationer gav en positiv hälsoeffekt och bättre förutsättningar för förlängd livslängd.
Julianne Holt-Lunstad är ansvarig för studien och hon menar att vi måste börja ta våra sociala relationer på allvar. Enligt Julianne Holt-Lunstad går den negativa effekten på hälsan på grund av social isolering att jämföra med de negativa hälsoeffekter som kommer av övervikt.
Sambandet större hos yngre
Sambandet mellan ensamhet och ökad dödlighet är större hos yngre än hos äldre och forskarna menar att kunskap om ensamhet och social isolering hos yngre skulle kunna hjälpa till att förutsäga för tidig död hos perosner under 65 år.
Julianne Holt-Lunstad har redan i tidigare studier visat att den ökande risken för dödlighet vis ensamhet går att jämföra med att röka 15 cigaretter om dagen och vara alkoholist. Den nya forskningen pekar på att ensamhet snart kan överstiga övervikt när det kommer till ökad risk för dödlighet.
Varnar för ensamhets-epidemi
Ensamhet och social isolering kan te sig i olika former från person till person. En del kan ha många människor runtomkring sig men ändå känna sig ensamma, andra föredrar att leva på egen hand. Oavsett så tyder den aktuella studien på att effekten på levnadslängden är densamma oavsett form av ensamhet.
Tim Smith är medförfattare till studien och kan konstaterar att man såväl i USA som resten av världen har de högsta siffrorna någonsin när det kommer till antalet människor som lever ensamma. Och det ser bara ut att öka vilket gör att Tim Smith och hans kollegor i framtiden förutspår en eventuell ensamhets-epidemi.
Ytliga sociala kontakter
Att människor mår bättre kan alltså påverka oss inte bara psykiskt utan i allra högsta grad fysiskt menar Tim Smith. Det kan också vara värt att tänka på att trots många sociala digitala nätverk tycks forskarna se att ytliga sociala kontakter saknar visst känslomässigt djup och sammanhang.
Som exempel menar man att för mycket sms:ande i ett förhållande snarare kan skada förhållandet. Däremot konstaterar Julianne Holt-Lunstad och Tim Smith att säga något snällt och sött via sms eller meddelande är bra för hälsan.