Ange ditt sökord

I projektet kommer forskarna att studera omkring trettio katter och deras ägare från olika delar av landet. Foto: Shutterstock

I projektet kommer forskarna att studera omkring trettio katter och deras ägare från olika delar av landet. Foto: Shutterstock

Forskare: Katter kan ha dialekt

I ett fem år långt projekt ska forskare titta närmare på hur vi pratar med katter och hur katter i sin tur pratar med oss.

Annons:

Forskningsprojektet som genomförs vid Linköpings universitet har fått namnet Meowsic (Melody in humancat communication).

Katters språkmelodi undersöks

I projektet kommer forskarna att studera omkring trettio katter och deras ägare från olika delar av landet. Tanken är att man vill få svar på hur prosodin, katters språkmelodi, ser ut när katter och människor kommunicerar. 

För att följa katterna och deras ägare i en normal miljö kommer forskarna att filma katterna i hemmet. Utifrån filmerna kommer man att analysera vardagssituationer som när katterna leker, äter och klappas.

Katten och kattägarens språk 

Man kommer att undersöka såväl katterna som kattägarnas respektive språk då forskarnas teori är att kattägarens sätt att tala med sin katt påverkar kattens språkutveckling. 

Oftast pratar en kattäggare med sin katt på ett enklare och gulligare vis med ett högt tonläge, liknande det man pratar med små barn. 

Dialektalt jamande

Robert Eklund vid Linköpings universitet är en av forskarna som deltar i projektet och hans teori är forskningen kommer att visa att katterna sannolikt har dialekt. Katterna och deras ägare kommer från Östergötland och Stockholm respektive Skåne och då det finns tydliga melodier i dessa dialekter ska forskarna undersöka om det finns skillnader i kattens jamande beroende på vart katten bor.

Att det finns dialekter hos djur har tidigare forskning visat men ingen har hitills forskat på huruvida katter har dialektala skillnader. 

Fyller ett tomrum

Robert Eklund säger i en kommentar att forskningen fyller ett tomrum och kan ge svar på flera obesvarade frågor inom fältet. 

Robert Eklund har tidigare forskat på läten hos bland annat lejon och geoparder. Däremot är han ironiskt nog själv allergisk mot katter och konstaterar att han behöver en rejäl dos allergimedicin under tiden som han genomför forskningsprojektet. 

Annons:

Källor:

SVT

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: