Ange ditt sökord

Forskare kan ha hittat mekanismen bakom virusorsakade kräkningar

Forskare kan ha hittat mekanismen bakom virusorsakade kräkningar

Vi känner till det som "vinterkräksjuka" och som orsakar besvärande diarréer och kräkningar som i de flesta fall går över.

Annons:

I fattiga länder där många lider av undernäring och där infektionsrisken är högre orsakar dock den här typen av kräksjukdomar att över 800 000 barn dör, varje år. Forskningen på det här området har därför ansetts som mycket viktigt och nu har forskare vid bland annat Linköpings universitet upptäckt hur dessa kräkningar uppstår vid virusinfektioner och därigenom även funnit en väg till snabbare behandling.

Mekaniken bakom

Forskarteamet som leds av professorn Lennart Svensson, har lagt fram resultat som visar, för första gången, hur virus ger upphov till kräkningar. Man har sedan tidigare vetat att virus som rotavirus och norovirus legat bakom en majoritet av de maginfektioner som florerar – men man har inte vetat hur kräkningarna har uppstått. I samband med den nya upptäckten föreslålr man också en ny effektiv behandling med ett redan etablerat läkemedel.

Tidigare har man behandlat den här typen av maginfektioner med oral vätskeersättning och intravenöst dropp för att stoppa och förhindra att kroppen torkar ut. Det läkemedel som nu föreslås anses som mer effektivt och används idag mot illamående och kräkningar som kan uppstå i samband med cancerbehandling.

Den “nya behandlingen

cancerpatienter som drabbas av kräkningar i samband med cytostatika behandlas idag med ett läkemedel som blockerar seratoninreceptorer. Det forskarna har upptäckt är att det virus som orsakar kräkningar frisätter ämnet seratonin som påverkar hjärnans kräkcentrum. Så genom att blockera seratonin skulle man kunna behandla kräkningar på ett nytt sätt med ett befintligt läkemedel.

Studierna har publicerats i balnd annat tidskriften PLOS Pathogens och i ett pressmeddelande säger Lennars Svensson, professor i molekylär virologi vid Liu följande:

“Den behandling som idag ofta erbjuds är vätskebehandling (…) Då intensiva kräkningar gör det svårt att behålla vätska, leder det ofta till att patienter måste behandlas med dropp. Genom att begränsa kräkningarna med detta läkemedel skulle många liv kunna räddas i u-länder.”

Omfattande klinisk prövning

Nästa steg i projektet blir a tt kliniskt pröva behandlingen vilket man väljer att göra i Brasilien. Man testar då behandlingen på barn som drabbats av rotavirus eller vinterkräksjuka och om resultaten i studien är positiva kan man ganska snart påbörja den nya behandlingsmetoden i och med att läkemedlet redan är godkänt och etablerat.

Förhoppningen är att detta kan underlätta behandlingen av den här typen av maginfektioner och minska antalet personer som varje år dör i den här typen av maginfektioner.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: