Ange ditt sökord

Kvinnor som föds år 2030 i Sydkorea förväntas bli de första som i genomsnitt blir 90 år gamla.  Foto: Shutterstock

Kvinnor som föds år 2030 i Sydkorea förväntas bli de första som i genomsnitt blir 90 år gamla. Foto: Shutterstock

Forskare: Här förväntas medellivslängden öka som mest

Jordens befolkning blir allt äldre och redan år 2030 spås den kvinnliga medellivslängden bli över 90 år. Det visar en studie över förväntad medellivslängd i välfärdsländer världen över.

Annons:

I studien ingick 35 länder, varav den största ökningen av medellivslängd förväntas bli bland kvinnorna i Sydkorea. Enligt forskare i den vetenskapliga tidskriften The Lancet är det 50 procents säkerhet att prognosen kommer att stämma.

Därför ökar medellivslängden i Sydkorea

Anledningar till att just Sydkorea kommer att öka sin genomsnittliga livslängd så mycket antas vara på grund av landets utbildningsnivå, ekonomisk status, bra sjukvårdssystem, lågt blodtryck och en hälsosam vikt.

Kvinnor som föds år 2030 i Sydkorea väntas därför bli de första som i genomsnitt blir 90 år gamla. Det skulle även innebära att de skulle gå om de japanska kvinnorna.

Länderna där medellivslängden ökar minst

I Sverige ser man däremot bara en relativt liten ökning av medellivslängden jämfört med andra länder, något som troligen beror på redan utbyggd hälso- och sjukvård och låg dödlighet under lång tid. I förväntad livslängd år 2030 hamnar både svenska kvinnor och män på femtonde plats.

Allra minst tycks dock medellivslängden öka i Makedonien, Bulgarien, Japan och USA.

Äldre befolkning en utmaning för samhället

Men en allt äldre befolkning medför också utmaningar för samhället. Man måste exempelvis anpassa jobben så att fler har möjlighet att försätta arbeta länge om pensionsåldern höjs. För människor med akademiska och högt betalda arbeten är det ofta inga problem, men för en lågavlönad arbetare med ett fysiskt eller emotionellt krävande jobb blir det desto tyngre att fortsätta jobbar längre upp i åldrarna.

I takt med att fler blir äldre kommer det även att behövas fler resurser och större investeringar i vård och omsorg. Förhoppningen med den här typen av livslängdsprognoser är således att hjälpa samhället att göra rätt investeringar för framtiden, så att det blir bättre rustat inför allt som ett hälsosamt åldrande medför.

Annons:

Källor:

Sveriges radio, SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: