Ange ditt sökord

Flickor skall vaccineras mot livmoderhalscanser i skolan

Flickor skall vaccineras mot livmoderhalscanser i skolan

Livmoderhalscancer är den vanligaste cancerformen globalt hos kvinnor. En halv miljon kvinnor drabbas årligen i världen och 300.000 av dessa dör. Idag finns vaccin som skyddar mot denna cancerform och från 2010 kommer det att ingå i det allmänna vaccinationssystemet.

Annons:

Livmoderhalscancer orsakas av ett virus som sprids sexuellt. Sjukdomen kan drabba kvinnor i 27-45 årsåldern och de över 70 år. Först märker kvinnan ingenting, senare kommer blödningar, smärtor och andra besvär. I Sverige insjuknar 450 kvinnor per år och att siffran är relativt låg beror på de gynekologiska cellprovskontroller som erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 60 år.

Förebyggande & Behandling
– Vi är bra på att hitta cancern, då vi i början på 60-talet började med cellprover för alla kvinnor, säger Britth-Marie Landgren, Professor i Obstetrik och gynekologi vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, Karolinska Institutet, Huddinge. Nu räknar vi med att få ner antalen ännu mer genom förebyggande vacciner, Gardasil eller Cervarix, som om det ges före sexdebuten, skyddar mot de vanligaste virustyperna som orsakar sjukdomen.

Socialstyrelsen har beslutat att flickor födda -99 och senare kommer att vaccineras mot livmoderhalscancer genom skolan, från 2010.

Läkemedelsförmånsnämnden har bestämt att vaccinet ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel och gäller flickor mellan 13 och 17 år. Det innebär att de tre sprutorna kostar 1.800 kronor.

– Det är viktigt att fortsätta gå på cellprovskontrollerna även efter vaccination eftersom vaccinerna inte skyddar mot alla HPV-typer (humant papillomvirus) som orsakar livmoderhalscancer, menar Britth-Marie Landgren. Dessutom vet vi inte än hur vaccinen fungerar på längre sikt.

Att använda kondom vid samlag minskar risken och att avstå från att röka kan troligtvis förebygga livmoderhalscancer liksom många andra allvarliga sjukdomar. Man kan operera och/eller strålbehandla livmoderhalscancer och i vissa fall ges även cellgifter.

– Livmoderhalscancer är en relativt ovanlig sjukdom i Sverige, men om jag hade en ung dotter skulle jag definitivt vaccinera henne, säger Britth-Marie Landgren.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: