I augusti i år konstaterades 90 fall av kikhosta varav 12 var hos spädbarn.
Viktigt med vaccination
Kikhosta är en smittsam sjukdom som ger en intensiv och långvarig hosta och kan vara mycket allvarligt för de yngsta spädbarnen. Nästan alla barn i Sverige är vaccinerade men vaccinet är relativt kortvarigt jämfört med andra vacciner även om det ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom. För att förebygga sjukdom hos de minsta är det viktigt att spädbarn vaccineras i tid och får behandling.
– Det är viktigt att dessa små barn får behandling snabbt, och att gravida kvinnor med hosta provtas och behandlas för kikhosta för att minska risken att barnet smittas efter födseln, säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Sjukhusvistelse och komplikationer vid kikhosta är vanligast hos de allra yngsta som ännu inte fått något vaccin. Redan den första dosen vaccin ger skydd mot kikhosta och därför är det viktigt att den ges så tidigt som möjligt, från 2,5 månaders ålder. Spädbarn som är yngre än sex månader, ska om de utsatts för smitta, behandlas snabbt med antibiotika även i förebyggande syfte.
Säsongsökning som förväntas kvarstå
De tre senate åren har Folkhälsomyndigheten sett att det totala antalet fall av kikhosta inte har ökat men man har kunnat konstatera att det i augusti förekommer fler fall. Den här ökningen kallas för “säsongsökning” och är något som myndigheten spår kommer kvarstå under hösten.
– Småbarn smittas för det mesta av personer i den närmaste omgivningen som oftast inte är medvetna om att de har kikhosta. För att förebygga sjukdom hos de minsta ska man vara uppmärksam när personer som har nära kontakt med spädbarn har långvarig hosta, säger Bernice Aronsson.
Framför allt gäller det föräldrar och syskon, men också vårdpersonal på exempelvis förlossningsavdelningar och barnavårdscentraler. Vid långvarig hosta och misstanke om kikhosta är det viktigt att uppsöka sjukvård för provtagning och behandling.