När man vistas i Europa kan man inte undgå att se att det finns apotek lite varstans och ofta med generösa öppettider. Varje apotek i Europa ger service till ungefär 5000 invånare. I Sverige är det sämre beställt, här får 10 000 invånare dela på varje apotek. Men nu blir det ändring på det.
Idag finns cirka 960 apotek i Sverige. Sammanlagt 465 av dessa apotek är sålda. De nya ägarna är Apotek Hjärtat, Kronans Droghandel, Medstop Holding och Vårdapoteket i Norden. Företrädare för de nya ägarna säger att de vill konkurrera med bland annat service och utbud. De väntas slå upp portarna tidigt nästa år.
Ytterligare 150 apotek ska säljas till småföretagare, medan 330 apotek kommer att drivas av staten via Apoteket AB. Därutöver öppnar helt nya apotek. Flera butikskedjor har meddelat att de ligger i startgroparna och kommer att öppna apotek med anställda farmaceuter under nästa år.
– Syftet med apoteksreformen är bland annat att erbjuda kunderna större tillgänglighet med fler apotek och till exempel utökade öppettider, säger Eva-Britt Gustafsson vd på Apoteket Omstrukturering AB.
Mycket blir som vanligt
På det praktiska planet blir det inga förändringar. Recepthanteringen, med vanliga pappersrecept och e-recept, kommer att fungera på alla apotek vilket innebär att man kommer att kunna hämta ut sina mediciner på vilket apotek som helst. Om en medicin inte finns i lager så beställs det hem på samma sätt som idag. Också högkostnadsskyddet blir oförändrat både för barn och för vuxna.
Kostnaderna för receptbelagda läkemedlen kommer att vara precis desamma på alla apotek, eftersom det är staten via Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket som godkänner priserna på dessa även i fortsättningen.
Alla apotek som har tillstånd från Läkemedelsverket att sälja läkemedel ska använda den nya nationella apotekssymbolen – ett grönt kors.
Säkerhet en självklarhet
Den personliga rådgivningen och läkemedelsinformationen kommer att ske på samma sätt som tidigare. Patientsäkerheten är ett prioriterat område. För att få driva ett apotek krävs tillstånd från Läkemedelsverket.
– Det är samma höga krav på personalens kompetens som tidigare. En eller flera farmacevter ska vara närvarande i apoteket under öppethållandet. Varje apotek ska också ha en läkemedelsansvarig apotekare eller farmacevt till förfogande med tillräcklig kompetens och erfarenhet för uppgiften, som ska se till att verksamheten uppfyller de krav som gäller, säger Eva-Britt Gustafsson.
Sedan den 1 november är det möjligt att köpa vissa receptfria läkemedel också i dagligvaruhandeln. Det innebär att till exempel värktabletter och nässpray finns i matbutiker och på bensinstationer. Alla receptfria läkemedel måste även fortsättningsvis vara godkända av Läkemedelsverket.