Veterinärer ser att allt fler svenska katter är överviktiga och feta. I dag är nästan var tredje svensk katt är överviktig, det rapporterar bland annat Svt Nyheter.
Katterna anammar stillasittande livsstil
Malin Öhlund, veterinär och doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet, säger i en kommentar till Svt Nyheter att katterna har anammat en stillasittande livsstil vilket bidrar till ökad fetma. Katter är inte gjorda för att sitta stilla och vara soffpotatisar utan för att vara ute och jaga och röra på sig.
Enligt Malin Öhlund ser hon och hennes kollegor betydligt fler feta katter nu jämfört med för 20 år sedan.
Fetman påverkar kattens hälsa negativt
Även om man brukar säga att “katten har nio liv” så är det bara ett taletssätt, om någon hade tvivlat på detta. Vad som däremot är fakta är att det liv som katten lever både försämras rejält och blir kortare om katten är fet.
Precis som överviktiga människor drabbas katterna av diabetes och kan få problem med såväl leder som sin hygien. Just god hygien är extremt viktigt för katters välbefinnande förklarar Malin Öhlund.
Hårdbantning livsfarligt för katten
För att komma till rätta med sin fetma måste katten komma till veterinären och lägga upp en bantningsplan. Malin Öhlund poängterar att det är särskilt viktigt att göra detta med hjälp av en veterinär som kan bedöma kattens hull och lägga upp en plan.
Att på egen hand hårdbanta katten kan leda till en snabb viktnedgång vilket i sin tur kan skada kattens lever och i värsta fall leda till döden. Därför behöver du konsultera en veterinär först innan du gör en större omläggning av kattens kostvanor.
Livsstilsförändring viktigt för att komma till rätta med fetma
Malin Öhlund menar att många måste tänka på att det faktiskt kräver engagemang att vara kattägare och att katten sällan öppnar kylskåpet själv. I stället måste katten förlita sig på att vi människor ger katten rätt mängd mat. Det är dessutom viktigt att aktivera katten, särskilt om det är en inomhuskatt. På så sätt kan man aktivt förebygga eventuell övervikt och fetma och förbättra livskvaliteten för sin katt.
Kattägare behöver också ha koll på sin katts hälsa vilket kan vara svårt om katten vistas utomhus längre perioder. Märker du att din katt har gått upp i vikt eller är ser ovanligt överviktig ut, kontakta veterinär. Gör du regelbundna kontroller och vaccinationer hos veterinär, passa på att fråga om din katts vikt och om vikten är hälsosam.