Från och med i vår ska nämligen både naturläkemedel och växtbaserade läkemedel in i Fass.
Den svenska läkemedelskatalogen Fass ges ut av Läkemedelsindustriföreningen, LIF, som nu arbetar med att under våren även få in naturläkemedel och växtbaserade läkemedel i sin elektroniska upplaga. Nästa år kommer produktgruppen också med i den tryckta katalogen.
” Vi är väldigt glada över detta framsteg eftersom vi länge har sett det som självklart att preparat som klassificeras som läkemedel och följer läkemedelslagstiftningen ska jämställas med konventionella läkemedel och då också finnas i Fass. Detta underlättar för sjukvården att på ett professionellt sätt använda naturläkemedel”, säger Ingrid Atteryd, vd för Svensk Egenvård.
Historiskt sett har Läkemedelsindustriföreningen tagit avstånd från naturläkemedel.
” Detta är inte är så konstigt eftersom kraven på växtbaserade läkemedel och naturläkemedel förut inte har varit lika specifika som i dag. Nu är det näst intill omöjligt att ta ett sådant avstånd eftersom det ställs lika höga krav på dessa produkter som på konventionella läkemedel”, säger Jan G Bruhn, professor i farmakognosi vid högskolan i Kalmar.
Trots att naturläkemedel och växtbaserade läkemedel, kanske framför allt i Sverige, länge har haft en lägre status än ”riktiga” läkemedel är det hela tiden naturens sinnrika och komplexa kemi som har stått för läkemedelsutvecklingen. Hela sjuttio procent av de läkemedel som har godkänts av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA de senaste 25 åren härrör från naturen på ett eller annat sätt. Det visade en omfattande amerikansk studie häromåret.