Ange ditt sökord

A-vitaminets effekt på fosterutvecklingen är en ny upptäckt från forskare vid Lunds universitet.  Foto: Shutterstock

A-vitaminets effekt på fosterutvecklingen är en ny upptäckt från forskare vid Lunds universitet. Foto: Shutterstock

Farligt med för mycket A-vitamin till gravida

Gravida kvinnor behöver få i sig A-vitamin för att graviditeten ska fortlöpa normalt. Däremot är för stora mängder A-vitamin dåligt för blodutvecklingen hos foster.

Annons:

A-vitaminets effekt på fosterutvecklingen är en ny upptäckt från forskare vid Lunds universitet. 

Det är sedan tidigare rekommenderat för gravida kvinnor att vara försiktiga med intaget av A-vitamin, eftersom det kan skada fostret och orsaka missfall. Med de nya upptäckterna om att för höga doser A-vitamin har negativa effekter på blodutvecklingen är det något som blir än mer betydelsefullt under graviditeten.

Retinoinsyra har studerats

I en ny studie från Niels-Bjarne Woods laboratorium har effekterna av signalmolekylen retinoinsyra, en produkt av A-vitamin, studerats i förhållande till hur blodceller utvecklas från mänskliga stamceller.

Retinoinsyra hjälper till att styra hur olika typer av vävnader ska bildas i ett växande embryo och det här är första gången som retinoinsyra har studerats på detta vis.

Vitamin A påverkar bildandet av blodceller

Resultaten visar att vitamin A påverkar bildandet av blodceller hos embryot på ett negativt sätt. Det såg man genom att förhöjda nivåer av retinoinsyra drastiskt minskade mängden blodceller som kunde tillverkas, medan en minskning av retinoinsyra istället ökade produktionen av blodceller med 300 procent. 

Upptäckten har fått Niels-Bjarne Woods och hans kollegor att föreslå en ny förklaringsmodell av hur retinoinsyra påverkar blodutvecklingen hos foster.

Stora förhoppning om framtida forskning

I ett pressmeddelande från Lunds universitet uttrycker Niels-Bjarne Woods sin förhoppning om att forskningsrönen, tillsammans med nya framtida upptäckter, kan leda till generering av blodstamceller i laboratoriet. I förlängningen kan det kanske komma att användas även för behandlingen av blodsjukdomar.

 
Annons:

Källor:

Lunds Universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: