Ange ditt sökord

Förutom ett mänskligt lidande för den drabbade kostar fallolyckor samhället stora summor varje år. Foto: Shutterstock

Förutom ett mänskligt lidande för den drabbade kostar fallolyckor samhället stora summor varje år. Foto: Shutterstock

Fallolyckor – olyckstypen som leder till flest dödsfall

Fallolyckor fortsätter att vara den olyckstyp som leder till flest dödsfall och flest sjukhusinläggningar och den här veckan  pågår kampanjen Balansera mera som syftar till att förhindra fallolyckor.

Annons:

Siffror från Socialstyrelsen visar att över 1 000 personer dog av fallolyckor 2016. Cirka 69 000 personer skadades så allvarligt att de fick läggas in på sjukhus.

Stora regionala skillnader

Statistiken visa på stora regionala skillnader i landet. Bland personer 65 år och äldre lades till exempel 50 procent fler in på sjukhus i Jämtlands län, jämfört med Uppsala län. Även Västerbottens och Stockholms län hade fler sjukhusinläggningar än snittet, om man jämför personer över 65 år. Kalle Brandstedt, utredare på Socialstyrelsen, säger i en kommentar att man inte vet exakt varför det ser olika ut vet vi inte.

– Beslut att lägga in en person på sjukhus kan bero på olika organisatoriska och praktiska orsaker, som avstånd mellan sjukhuset och hemmet. En annan mer övergripande förklaring kan handla om hur hälsan hos befolkningen ser ut i ett visst område, säger Kalle Brandstedt.

Jämför man kommuner och hur många personer över 80 år som lagts in på sjukhus på grund av fallolyckor är skillnaderna ännu större. Exempelvis har Ödeshög en betydligt mindre andel än Stockholm, det visar siffror för perioden 2014-2016 från Socialstyrelsens patientregister.

Skillnader i antalet dödsolyckor orsakade av fall

När det gäller statistik över dödsolyckor orsakade av fall syns också skillnader över landet. Regioner som Gotlands, Västerbottens och Västernorrlands län hade 2016 ett högre antal dödsfall i gruppen 65 år och äldre, och per 100 000 invånare, än exempelvis län som Örebro, Halland och Gävleborg.

– Siffrorna kan vara ett tecken på att fallolyckorna faktiskt går att minska. Det är därför viktigt att försöka förstå vad som orsakar skillnaderna, för att på så sätt ska kunna arbeta förebyggande mot fallolyckor, säger Kalle Brandstedt.

Drar igång kampanj – Balansera mera

Förutom ett mänskligt lidande för den drabbade kostar fallolyckor samhället stora summor varje år. Enligt beräkningar från Socialstyrelsen låg kostnaden för kommuner och landsting på 11,6 miljarder år 2014. Då är inte kostnader för primärvården inräknade. För att sätta fokus på fallolyckor lanserar därför Socialstyrelsens i början av oktober kampanjen Balansera mera. Syftet är att förhindra fallolyckor i vardagen. Kampanjen pågår fram till den 8 oktober och har tre teman: mat, motion och medicin. Bland annat innehåller den tips på hur vi själva, närstående och vården kan arbeta förebyggande när det gäller fallolyckor och under veckan pågår även olika aktiviteter runt om i hela landet.

– Det finns mycket man själv kan göra för att förhindra ett fall. Exempelvis behöver äldre tänka lite extra på att äta näringsriktig mat och att träna balans, kondition och styrka. Det är också viktigt att se över sitt läkemedelsintag, eftersom läkemedelsbiverkningar som trötthet och yrsel kan öka risken för fall, säger Barbara David, projektledare för kampanjen.

Så undviker du fallolyckor i hemmet – åtta enkla vanor

Du kan göra mycket själv för att förhindra att du råkar ut för ett fall och de konsekvenser som kan följa av det. Här följer åtta tips som kan hjälpa dig att stå stadigare på benen.

  1. Motionera regelbundet. Välj aktiviteter som utmanar din balans och stärker ditt skelett. Försök att hitta aktiviteter som du tycker är roliga, gärna sådant som du gör i grupp. Några exempel kan vara Tai Chi, yoga, Qigong, promenader, stavgång eller dans. Det är också bra att gå i trappor. Utgå från din nuvarande förmåga och öka långsamt tempo och belastning. Vissa övningar går bra att göra sittande.
  2. Tänk på vad du äter. Se till att du äter varierad lagad mat regelbundet. Ät gärna något proteinrikt till varje måltid, till exempel kött, fisk, bönor, ägg eller mejeriprodukter. Mjölk, fil och yoghurt ger dig kalcium och D-vitamin.
  3. Drick ofta. Tänk på att få i dig vätska både till måltiderna och där emellan. Varma dagar kan du behöva dricka mer. Vissa mediciner påverkar dessutom förmågan att känna törst. 
  4. Kontrollera dina mediciner. Fråga din läkare om eventuella biverkningar av dina mediciner. Vissa mediciner kan göra dig trött och påverka din balans. Berätta för din läkare om du märker av sådana effekter.  Kanske kan läkaren ändra doseringen eller byta ut mediciner mot andra som inte har dessa biverkningar. 
  5. Kontakta din vårdcentral om du är orolig. Kanske du redan har fallit eller är rädd för att falla. Det finns många orsaker till ett fall, men det finns också många sätt för vården att få dig att känna dig tryggare. Exempelvis kan vårdcentralen mäta hur starkt ditt skelett är för att veta om något behöver göras för att stärka skelettet.
  6. Kontrollera din syn och hörsel regelbundet. Problem med syn och hörsel kan påverka både din balans och din koordination. Var uppmärksam på om du får svårare att höra eller får ont i öronen. 
  7. Ta hand om dina fötter. Problem med fötterna, speciellt sådant som orsakar smärta, kan påverka din balans. Har du problem med fötterna – tala om det för din läkare eller ta hjälp av en fotvårdsspecialist. 
  8. Säkra ditt hem. Gör ditt hem säkrare genom att se till att det inte finns någon risk att du snubblar på sladdar eller mattor. Se över möbleringen så den är anpassad för dig och ha en bra belysning.

Fakta fallolyckor

Varje år faller cirka 70 000 personer så illa att de måste uppsöka en akutmottagning. Det är i snitt 200 personer per dag. 1000 personer dör varje år med anledning av fall i vardagen. Flertalet av dem är 60 år eller äldre, men sanningen är att alla kan falla. 

Den goda nyheten är att många av dessa olyckor går att förhindra! Vi kan alla minska vår risk för att ramla och skada oss. Med enkla balansövningar, styrketräning och genom att hitta balansen i kylskåpet och medicinskåpet kan vi förebygga fallolyckor. 

Annons:

Källor:

Socialstyrelsen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: