Ange ditt sökord

När vi vet att ett vaccin finns verkar det finnas en tendens till att vi blir mer sociala och

När vi vet att ett vaccin finns verkar det finnas en tendens till att vi blir mer sociala och "glömmer" restriktionerna, enligt ny studie. Foto: Shutterstock

Förväntningar på coronavaccin minskar distanseringen

Nu är vaccin mot covid-19 här och slutet på pandemin känns närmare. Då ökar risken att vi återgår till ett mer socialt liv igen. En enkätstudie visar att information om vaccinerna paradoxalt nog kan accelerera spridningen av viruset.

Annons:

Spridningen av covid-19 har inte saktat in i världen utan myndigheter fortsätter att vädja till ökad social distansering. Samtidigt inger coronavaccinet hopp om en återgång till ett mer normalt liv. I en ny forskningsstudie finner forskare i nationalekonomi att information om vaccinets effektivitet och tillgänglighet minskar människors vilja att följa rekommendationer om social distansering och goda hygienrutiner.

Detta beror troligtvis på att folk blir mer optimistiska och slappnar av till följd av de positiva vaccinationsnyheterna.

Minskad vaksamhet

– I undersökningen finner vi att de som får vaccinationsinformation tror att livet fortare kommer att gå tillbaka till det normala, vilket verkar minska deras vaksamhet och benägenhet att följa myndigheternas rekommendationer, säger Erik Wengström, professor i nationalekonomi, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och Hanken svenska handelshögskolan i Finland.

I studien fick en grupp deltagare information om de nya vaccinens effektivitet, och att vaccinering redan startat i vissa länder. De fick därefter svara på frågor kring hur de kommer att bete sig framöver, vad gäller sociala kontakter och resor. Deltagarna i en kontrollgrupp fick svara på dessa frågor utan att ha fått vaccininformationen innan.

Resultaten är mycket intressanta. De som fick information om vaccinen uppgav i betydligt mindre utsträckning att de kommer följa rekommendationer och avstå från sociala kontakter och resor.

Beteendemässig baksida

Denna studie visar på att den lyckade vaccinutvecklingen och människors vetskap om den, kan ge en viktig beteendemässig baksida.

– Ökat fokus på vaccinen kan leda till dåliga hälsobeteenden och accelerera spridningen av viruset, säger Ola Andersson, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet och Institutet för Näringslivsforskning.

– Resultaten indikerar att när vaccinationerna startar, och slutet på pandemin känns närmare, så kan existerande åtgärder riktade mot social distansering bli mindre effektiva, vilket kan innebära att striktare regler krävs, säger Erik Wengström.

Enkäten bygger på svar från 1600 svenskar med data från 10 till 13 december 2020.

Annons:

Källor:

Lunds universitet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: