Ange ditt sökord

När man är förstoppad är det vanligt att man går på toaletten mer sällan än vanligt. Avföringen brukar vara hård och svår att få ut.  Foto: Shutterstock

När man är förstoppad är det vanligt att man går på toaletten mer sällan än vanligt. Avföringen brukar vara hård och svår att få ut. Foto: Shutterstock

Förstoppning kan orsakas av vissa läkemedel, men det finns effektiv behandling, så sök hjälp. Foto: Shutterstock

Förstoppning kan orsakas av vissa läkemedel, men det finns effektiv behandling, så sök hjälp. Foto: Shutterstock

Tala med apotekspersonal eller din läkare för att få rätt hjälp för dig, om du upplever besvär med gaser och förstoppning.  Foto: Shutterstock

Tala med apotekspersonal eller din läkare för att få rätt hjälp för dig, om du upplever besvär med gaser och förstoppning. Foto: Shutterstock

Förstoppning: testa om förstoppningen kan bero på läkemedelsbehandling

Alla blir någon gång hård i magen eller förstoppad och orsaken varierar. Det kan dels handla om matvanor, stress och oro, men förstoppning kan även bero på läkemedel.

Annons:

Det är viktigt att man inte drar sig för att söka hjälp vid förstoppning, då det efter en längre tid kan bildas fickor på tarmen som i värsta fall kan leda till smärtsamma tarmvred. Förstoppning kan även leda till hemorrojder och analsprickor. Personer som står på exempelvis smärtbehandling med opioider upplever även många gånger att förstoppningen, orsakad av läkemedel, försämrar livskvaliteten.

Varför blir man förstoppad

En förstoppning börjar med att tarminnehållet, det vill säga bearbetad mat och bakterier, transporteras för långsamt genom tjocktarmen till ändtarmen. När innehållet landar i tjocktarmen sugs vatten upp i tarmens slemhinna. Ju långsammare det går desto mer vatten sugs upp av slemhinnan, vilket gör att tarminnehållet blir hårt och torrt. När det väl kommer till ändtarmen har det blivit till en hård klump som gör ont att bajsa ut. Skulle man då undvika att gå på toaletten samlas det ännu mer hårt bajs i ändtarmen och försvårare processen ytterligare.

Om man bajsar färre än tre gånger i veckan och har besvär med att avföringen är hård och trög att få fram, är man förstoppad. Ofta kan det handla om att man har ändrat sina matvanor, druckit för lite, är orolig eller stressad. Om man äter mat som innehåller för lite fibrer eller inte rör på sig tillräckligt, ökar risken för förstoppning.

En del läkemedel och viss mat kan också ge förstoppning. Vanligtvis går besvären över av sig själv eller genom att man till exempel ändrar sina matvanor. För en del kvarstår dock förstoppningen som kronisk vilket kan orsaka långvariga besvär. Det är viktigt att våga prata med sin läkare om förstoppning då det finns hjälp att få.

Vanliga symtom vid förstoppning

Vid förstoppning har man svårt att bajsa trots att man vill och avföringen är ofta hård. Det är vanligt att:

  • bajset är hårt och svårt att få ut.
  • man kan få ont i ändtarmsöppningen när man bajsar.
  • det kan kännas som om tarmen inte är tömd efter man har bajsat.
  • magen kan kännas utspänd.
  • man kan få ont i magen.
  • man kan få sprickor i ändtarmen och hemorrojder.

Alla mag- tarmproblem har gemensamt att de många gånger påverkar livskvaliteten såväl som välbefinnandet för den drabbade. Förstoppning är inget undantag och förstoppning i samband med läkemedelsbehandling kan dessutom ytterligare sänka välmående. Därför är det viktigt att komma till rätta med förstoppningen för att undvika besvär och förbättra livskvaliteten.

Förstoppning i samband med läkemedelsbehandling

Förstoppning kan orsakas av vissa läkemedel. Man uppskattar till exempel att cirka en miljon patienter i landet som får smärtbehandling med opioider drabbas av förstoppning. Vid behandling med opioider, som är ett nödvändigt behandlingsalternativ vid måttlig till svår kronisk smärta vid exempelvis cancer eller andra smärttillstånd, har förstoppning visat sig vara den absolut vanligaste biverkningen. De vanligaste läkemedlen som kan ge förstoppning är:

  • opioider (morfinliknande substanser)
  • järn
  • vissa läkemedel mot psykiska sjukdomar
  • blodtryckssänkande läkemedel, så kallade kalciumflödeshämmare
  • antacida, medel mot sur mage

Då det även finns andra läkemedel som kan ge trög mage bör du vara uppmärksam på om du får besvär i samband med att du får en ny medicin.

Test: Beror din förstoppning på läkemedel?

Jag tar smärtstillande med opioider.

Jag upplever att jag har förstoppning.

Jag har utan framgång prövat laxermedel mot min förstoppning.

Jag upplever att förstoppningen påverkar min vardag och livskvalitet.

Har du svarat ja på ett eller flera av dessa påståenden är det läge att ta upp diskussionen med behandlande läkare om hur du kan bli fri från besvären.

Behandling vid förstoppning

Om man trots förebyggande behandling ändå blir förstoppad, finns det olika typer av receptfria medel som kan hjälpa. Om du redan står på behandling är det viktigt att du talar med behandlande läkare innan du lägger till ytterligare läkemedel.

  • Bulkmedel /Volymökande medel ökar tarminnehållets volym och ger avföringen normal konsistens.
  • Osmotiska läkemedel, verkar genom att behålla vatten i tjocktarmen. Det gör avföringen mjuk och underlättar passagen.
  • Tarmstimulerande laxermedel ger en snabb effekt genom att påskynda tarmrörelserna och tömma hela tjocktarmen. Bör dock inte användas mer än en vecka.
  • Vid problem med gasbildning rekommenderas ofta läkemedlet Inolaxol som används mot förstoppning men inte ger ökad gasbildning.
  • Vid opioidorsakad förstoppning finns receptbelagt läkemedel i tablettform som hjälper.

Förutom läkemedel kan man ibland arbeta med avslappningsövningar, skriva ut kramplösande/tarmlugnande läkemedel eller använda andra metoder för att minska känslan av uppblåst mage. Tala med apotekspersonal eller din läkare för att få rätt hjälp för dig, om du upplever besvär med gaser och förstoppning.

Behandling vid förstoppning orsakad av läkemedel

Förstoppning är en vanlig biverkan av läkemedel som påverkar nervsystemet, exempelvis olika typer av smärtstillande läkemedel. Detta beror på att tarmrörelserna som gör att din tarm töms kontrolleras av nerver som går längs ryggraden, vilka är känsliga för vissa läkemedel. När förstoppning uppstår vid läkemedelsbehandling använder man vanligtvis laxermedel. Det har dock visat sig att långt ifrån alla får tillräcklig hjälp av detta. Då kan det vara nödvändigt att sätta in annan, mer effektiv behandling.

Det finns med andra ord läkemedel för förskrivning till vuxna som drabbas av förstoppning och inte får tillräcklig effekt av laxermedel. Läkemedlet tas i tablettform och behandlar förstoppning som orsakats av smärtlindrande läkemedel genom att minska de förstoppande effekterna av opioider. Detta utan att påverka den smärtlindrande effekten. Prata med behandlande läkare för råd och behandlingsalternativ, vid förstoppning i samband med läkemedelsbehandling.

Söka vård

Om man har förstoppning och samtidigt något av följande symtom ska man snarast ta kontakt med en vårdcentral:

  • viktminskning
  • blod i avföringen
  • kraftig smärta i mage
  • förstoppningen går inte över trots att du har provat att behandla dig själv

Så kan du komma tillrätta med förstoppning

Vanligtvis beror förstoppning på att man äter för lite fibrer, dricker för lite vätska och rör på sig för lite. Det kan också bero på att man är stressad. För att komma tillrätta med förstoppning bör man tänka på att exempelvis:

  • äta vid regelbundna tider och gå på toaletten regelbundet.
  • dricka mycket vätska.
  • äta mer fibrer så att tarmen får arbeta.
  • motionera mer.

Exempel på fiberrik mat som är extra bra om du är förstoppad:

  • grönsaker som morötter, broccoli, blomkål, bönor och ärtor
  • frukt och gärna katrinplommon, fikon, aprikoser och päron
  • fullkornsprodukter som grovt bröd och fullkornspasta
  • havre, vetekli och hela linfrön
  • messmör

Kontakta behandlande läkare om förstoppningen kan bero på läkemedelsbehandling – det finns hjälp att få som kan öka livskvalitén.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: