Ange ditt sökord

Kanske är det dags att vakna lite tidigare för att välja morgonträning för bästa hälsoeffekter? Foto: Shutterstock

Kanske är det dags att vakna lite tidigare för att välja morgonträning för bästa hälsoeffekter? Foto: Shutterstock

Förmiddagsträning kan öka fettförbränningen

Fettförbränningen verkar påverkas beroende på tidpunkt för träningen – åtminstone för möss. En studie visar att fysisk aktivitet på just förmiddagen hade bäst effekt.

Annons:

Man vet att biologiska processer varierar beroende på cellernas dygnsrytm. Detta gör att kroppen kan påverkas på olika sätt, beroende på vilken tidpunkt på dygnet man tränar.

Forskare har undersökt fettväven hos möss efter högintensiv träning vid två olika tidpunkter på dygnet, tidig aktiv fas eller tidig vilofas. Det motsvarar förmiddagspass eller sent kvällspass för människor. Detta för att reda ut hur tajmingen på träning skulle kunna påverka fettförbränningen.

I studien fokuserade man på att studera olika markörer för fettomsättning och man analyserade vilka gener som var aktiva i fettväven efter träning.

Ökad förbränning i den tidiga fasen

Resultaten visade att fysisk aktivitet i tidig aktiv fas gav ett ökat uttryck av gener som är inblandade i nedbrytningen av fettväv. Man såg även att värmeproduktionen ökade och att det fanns fler mitokondrier i fettväven, vilket tyder på en ökad ämnesomsättning.

Poängen är att man enbart såg detta hos möss som tränade i tidig aktiv fas, oavsett om mössen hade ätit innan eller inte.

Forskaren Juleen R. Zierath vid Karolinska Institutet berättar att dessa resultat tyder på att förmiddagsaktivitet skulle kunna vara mer effektivt än sen kvällsträning, för att öka ämnesomsättningen och fettförbränningen. Det kan i så fall ha betydelse för personer med övervikt.

Fler studier krävs dock

Trots att möss och människor delar många fysiologiska egenskaper, finns det även skillnader, exempelvis att möss är nattaktiva.

Att ha rätt tajming på träningen verkar ha betydelse för att påverka energibalansen i kroppen och öka hälsoeffekterna, men det behövs dock fler studier för att kunna dra säkra slutsatser för människor.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: