.
Att vara förstoppad innebär att man går på toaletten mer sällan än vanligt. Avföringen brukar vara hård och svår att få ut. Många beskriver det som att det inte känns som att tarmen är tömd efter toalettbesöket. Det finns olika definitioner av vad som menas med förstoppning, till exempel att man har avföring mindre än tre gånger i veckan. Men antal toalettbesök kan variera och bedömningen av förstoppning är högst individuell.
Varför förstoppad?
Magen behöver regelbundna vanor och lugn och ro för att fungera normalt. Ofta beror förstoppning på att man äter för lite fibrer, dricker för lite vätska eller rör på sig för lite. En annan anledning kan vara att man är stressad. En del läkemedel och viss mat kan också ge förstoppning. Långvarig förstoppning kan leda till att det bildas fickor på tarmen. Förstoppningen kan också göra att man får hemorrojder och analsprickor. Därför är det viktigt att göra något åt problemen och få igång magen igen.
Kroppen behöver fibrer
Fiberrik mat som gryn, grovt bröd, flingor, grönsaker, bär, rotfrukter och mycket vatten hjälper tarmarna att arbeta. Rekommendationerna säger att vi bör äta cirka 25 – 35 g kostfibrer per dag. Fiberrika produkter ökar volymen på födan och binder vatten vilket gör att volymen på tarminnehållet ökar. Det gör det lättare för tarmen att arbeta på rätt sätt. Att dricka mycket är också viktigt för tarmens funktion. Många äldre personer har alldeles för lågt vätskeintag och blir därför ofta förstoppade av denna anledning.
När kostomläggning inte hjälper mot förstoppning, kan ett så kallat bulkmedel fungera. Det verkar lokalt i tarmen på samma sätt som ett ökat fibertillskott i kosten. Bulkmedlet tas tillsammans med vatten och gör att tarminnehållet ökar i volym samt konsistensen blir mjukare. Magen brukar vara igång igen efter ett par dagar.