Ange ditt sökord

Det är viktigt att ta den nya studien på allvar och förstå kopplingen mellan ... Foto: Shutterstock

Det är viktigt att ta den nya studien på allvar och förstå kopplingen mellan ... Foto: Shutterstock

Förebygg benbrott genom att kontrollera din munhälsa

För personer över 60 år kan det vara värt att kolla sin munhälsa då problem med tandlossning och benskörhet bidrar till ökad risk för benbrott.

Annons:

Stefan Renvert och Rutger Persson, professorer i oral hälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad har publicerat en ny studie som baseras på ett unikt forskningsmaterial. 2000 personer över 60 år har följts under flera år och man har registrerat såväl tandvård som vård. Det är en strikt klinisk studie där man ser till rena data och inte upplevd hälsa då dessa två kan skilja sig.

Unikt material

Att materialet är unikt ur tandvårdssynpnkt är inget man gör en hemlighet när man från högskolan kommunicerar den nya studien. Rutger Persson säger i ett uttalande att det finns väldigt lite publicerat material som handlar om vård för patienter i åldersgruppen 60-90 år, trots att denna grupp är en storkonsument av vård.

Den nya studien är ett bevis på vad man kan få fram när man fokuserar på kartläggning och sjukdomskomplex – man kopplar helt enkelt samman olika typer av vård, som vanliga vården och tandvård i den aktuella studien.

Resultat av studien

För den personer med benskörhet (osteoporos) är risken fyra gånger så stor att drabbas av frakturer på höfter och handleder. För personer som drabbats av tandlossning (parodontit) är samma risk två gånger större och i båda fallen jämför man med grupper som inte har någon av åkommorna. Det betyder att om du har problem med benskörhet eller tandlossning så är risken 4-2 gånger så stor att du någon gång drabbas av frakturer på höfter och handleder jämfört med någon som inte har problem med dessa åkommor. Man såg även att när en patient hade benskörhet och tandlossning samtidigt så ökade risken för frakturer med runt tio gånger.

Socialdepartementet intresserat

Socialdepartementet har intresserat sig för studien eftersom det handlar om vår nationella tandhälsa. Vad innebär tandvårdsförsäkringen? Hur påverkas människor av oral hälsa och vad kan man utläsa från olika åkommor i olika delar av kroppen? Forskarna som är ansvariga för studien är noga att påpeka vikten av att förstå kopplingen.

Rutger Persson säger att munhålan länge betraktas som en balkong som inte hör till kroppen och att det är viktigt att ta den nya studien på allvar och förstå kopplingen mellan munhälsa och resten av kroppen och att även politiker, vårdansvariga och allmänheten förstår det.

Här på DOKTORN.com har vi tidigare berättat om att tandläkaren snabbt kan få en helhetsbild över din hälsa och även att barn med astma löper större risk för att få karies. Så visst påverkar din munhälsa resten av kroppen!

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: