Ange ditt sökord

Ett snabbt ingripande med hjärtstartare kan vara avgörande för om en hjärtstoppspatient överlever eller inte. Foto: Shutterstock

Ett snabbt ingripande med hjärtstartare kan vara avgörande för om en hjärtstoppspatient överlever eller inte. Foto: Shutterstock

Få känner till var närmaste hjärtstartare finns

Med en hjärtstartare till hands ökar chansen till överlevnad från 11 till 70 procent för en hjärtstoppspatient. Dock är det bara två av tre svenskar som vet var närmaste hjärtstartare finns.

Annons:

Det visar en ny undersökning från Sifo och Hjärt-Lungfonden. Nya satsningar ska nu göras för att öka tillgängligheten till hjärtstartare i samhället så att fler liv kan räddas.

10 000 dör årligen pga hjärtstopp

Antalet överlevande vid hjärtstopp har genom åren ökat kraftigt. Det beror till stor del på framgångsrik forskning, ökad tillgång till hjärtstartare i samhället och en allmänt bättre kunskap om hjärt-lungräddning. 

Trots det är det nära 10 000 svenskar varje år som dör på grund av plötsligt hjärtstopp. Många av de liven skulle kunna räddas med ett snabbt ingripande med hjärtstartare. Problemet är bara att de flesta är ovetandes om var närmaste hjärtstartare finns.

Bara 1 av 3 vet var närmaste hjärtstartare finns

I undersökningen från Sifo och Hjärt-Lungfonden frågade man 1001 personer i Sverige om de kände till var närmaste hjärtstartare finns placerade. Resultatet visade att två av tre personer, 62 procent, inte hade någon aning om det. 

– Vid plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande, ett par minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död, säger Hjärt-Lungfonden generalsekreterare Kristina Sparreljung i ett pressmeddelande.

Satsningar som ska öka tillgängligheten

En av de satsningar som görs för att öka tillgängligheten till hjärtstartare är kampanjen ”Hjärtsäkra din ort” som Riksförbundet HjärtLung och HLR-rådet driver tillsammans. Syftet är att söka upp ägare av hjärtstartare och få dessa att anmäla sina apparater till Hjärtstartregistret. Är hjärtstartaren registrerad där så blir den synlig för både larmtjänst och allmänhet. 

Man vill också satsa mer för att utveckla det som kallas frivilligt livräddarsystem, även känt som SMS-livräddare, där privatpersoner med kunskap om hjärt-lungräddning blir larmade om någon i närheten drabbas av hjärtstopp. I många fall har det visat sig att dessa frivilliga är på plats före både ambulans, räddningstjänst och polis och kan påbörja insatser med hjärt-lungräddning och hjärtstartare. 

Annons:

Källor:

Hjärt-Lungfonden, HLR-rådet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: