Bakterien finns naturligt i Sverige och man tror att den sprids via sorkar, skogsmöss och fästingar.
Svårupptäckt smitta
Bakterien går inte att odla i laboratorier vilket gör att smittan är svår att påvisa. Till Aftonbladet säger Christine Wennerås, överläkare och professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, att smittan är svår att upptäcka vid rutinanalyser.
Bakterien, kallad neoehrlichia, upptäcktes 2010 och av de 23 fall som man hittills har konstaterat i världen så upptäcktes tio i Sverige.
Tros spridas via fästingbett
Man tro att smittan, som orsakar blodproppar, sprids via fästingbett men man kan ännu inte bevisa det fullt ut. Anledningen till att Sverige har närmare hälften av alla upptäckta fall tros bero på att vi letar mer aktivt då det inte är sannolikt att andra delar av Europa inte skulle vara drabbade. Det säger Christine Wennerås till Aftonbladet.
Just nu pågår en forskningsstudie som inkluderar forskare från Tyskland, Schweiz, Tjeckien och Sverige och som leds från just Sahlgrenska akademin i Göteborg. Till dags dato har man granskat elva av de 23 konstaterade fallen av neoehrlichia-smitta.
Reumatiker löper större risk
Även om forskarna har förstått att bakterien kan ge infektioner hos människor vet man ännu inte hur stor risken att drabbas är, i alla fall inte när det kommer till friska personer.
Däremot misstänker man att personer med reumatisk sjukdom eller blodcancer löper störst risk att få den svåra formen av smitta som orsakar blodproppar. Blodpropparna uppstår i olika delar av kroppen men du kan även drabbas av muskelvärk, värk i leder och hög feber.
Undvika fästingar
Genom att bära heltäckande, ljusa kläder när du vistas i fästingtäta områden är det lättare att upptäcka fästingarna. Kom ihåg att noga undersöka din, dina barns och även dina husdjurs hud morgon och kväll. Ju snabbare du tar bort en fästing, desto lägre risk att drabbas av infektioner.
Införskaffa en fästingplockare och använd den, kläm aldrig på den blodfyllda kroppen när du tar bort en fästing, då kan du spruta in en infektion i huden. Om du drabbas av en rodna efter ett fästingbett, kontakta vårdmottagning för vidare utredning. Det finns även vaccin mot andra fästingburna sjukdomar men det betyder inte att du inte kan bli fästingbiten i alla fall.