Ange ditt sökord

Långt ifrån alla fästingar bär på bakterien som orsakar till exempel borrelia. Foto: Shutterstock

Långt ifrån alla fästingar bär på bakterien som orsakar till exempel borrelia. Foto: Shutterstock

Fästingar – snabb upptäckt, mindre risk!

När temperaturen kryper över 5 graderstrecket vaknar fästingen till liv. Bakterien borrelia har givit spindeldjuret ett skamfilat rykte. Men tar vi för vana att se över kroppen efter golfrundan eller skogspromenaden och har en bra fästingplockare till hands, är de flesta påhälsningar harmlösa.

Annons:

De flesta fästingar som angriper människor, hundar och katter, tillhör arten ”vanlig fästing”, Ixodes ricinus. Den vanliga fästingen finns främst i halvhögt gräs i närheten av vatten. Den sitter gärna i grässtrånas topp eller i låga buskar där de med utsträckta framben lätt kan haka sig fast på ett passerande värd.

Långt ifrån alla fästingar bär på bakterien som orsakar till exempel borrelia, i Sverige rör det sig om ungefär en tredjedel. Trots det är risken att man blir sjuk efter ett enstaka fästingbett mindre än en på hundra. Men eftersom både borreliabakterien och det virus som orsakar hjärninflammation bör man alltid vara uppmärksam på fästingbett och plocka bort fästingarna så snart de upptäcks.

Håll koll på rodnader

Lite större hudrodnad kan vara ett tecken på en borreliainfektion. Däremot visar forskning att över hälften av alla hudrodnader efter fästingbett saknar den typiska ringformen vi lärt oss leta efter. Hudrodnader större än fem centimeter i diameter är dock fortfarande ett bra kännetecken. Kontakta därför sjukvården om en större hudrodnad uppträder runt stället där fästingen suttit någon vecka efter ”bettet”. Mindre rodnader kan förekomma men dessa är snarare en reaktion på själva bettet.

En annan, mer ovanlig hudförändring som orsakas av borreliainfektion kallas borrelia lymfocytom. Den har formen av en blåröd knuta som är en till fem centimeter stor och ofta sitter på örsnibben eller bröstvårtan. Det är vanligt att man samtidigt har svullna lymfkörtlar i närheten av knutan. Knutan är vanligare hos barn än hos vuxna.

Symtom vid borrelia

En penicillinkur under 10 dagar botar den tidigaste formen av borrelia. Bortsett från hudrodnaden visar sig sjukdomstecken på en obehandlad borrelia mellan en till två månader efter fästingbettet, men tiden kan variera från bara ett par veckor upp till ett halvår. Oftast får man först en hudinfektion, men många märker ingen förändring på huden innan de får symtom från nervsystemet.

Tidiga tecknen på att borrelia nått nervsystemet är allmänna symtom som trötthet, lätt till måttlig huvudvärk, illamående, viktnedgång och låg feber. Många får också nackvärk. Hos vuxna är svår värk i armar, ben, eller rygg vanligt, medan de mer vaga allmänsymtomen är vanligare hos barn. Ett annat vanligt symtom på borreliainfektion i nervsystemet hos både vuxna och barn är att en del av ansiktet blir tillfälligt förlamad. När borreliainfektionen spridit sig behövs andra antibiotika.

Årligen insjuknar mellan 5 000 och 10 000 personer i borreliainfektion i Sverige Sjukdomen förekommer i hela landet förutom i de inre delarna av Norrland. Smittrisken är störst längs kusterna, framför allt i de sydöstra delarna av Syd- och Mellansverige. Utomlands är borrelia allmänt spritt över stora delar av norra halvklotet.

TBE

TBE står för tick-borne encephalitis och kallas fästingburen hjärninflammation på svenska. Sjukdomen orsakas av ett virus som ett fåtal fästingar bär på. De flesta som smittas får inga eller obetydliga besvär, men upp till en tredjedel drabbas av svårare symtom. Mot TBE finns ingen behandling men däremot ett mycket väl fungerande vaccin. TBE-viruset förekommer hos främst fästingar i Stockholms skärgård och östra Mälaröarna, men även i dessa så kallade riskområden är det endast ett par procent av fästingarna som bär på viruset.

Sedan början av 2000-talet har antalet kända fall av TBE mer än fördubblats. Sjukdomsfall har även inträffat utanför de traditionella riskområdena. Studier tyder på en ökad utbredning, och för att övervaka detta har virusorsakad hjärninflammation blivit en så kallat anmälningspliktig sjukdom. Det betyder att den behandlande läkaren rapporterar fall av TBE till Smittskyddsinstitutet.

Bra vacciner mot TBE

Det finns vaccin mot TBE med god skyddseffekt och få biverkningar. Vaccination rekommenderas om man ofta vistas eller bor i ett riskområde. För att få ett fullgott skydd krävs först en grundvaccination med tre sprutor. De två första injektionerna ges med en till tre månaders mellanrum. Ungefär två veckor efter den andra dosen börjar vaccinet ge ett ganska bra skydd, men skyddet varar då bara i en säsong. Efter nio till tolv månader ges den tredje och sista grunddosen. Efter tre år behövs en påfyllnadsdos och därefter ges en förstärkningsdos vart femte år.

Om man behöver vaccinera sig under fästingsäsongen kan det räcka med två veckors mellanrum mellan den första och den andra dosen för att få ett skydd. Samma dosering gäller för barn och vuxna. Barn kan vaccineras från ett års ålder. Graviditet är inget hinder. Vaccination ska inte ges vid en infektion med feber. Om man vill vaccinera sig mot TBE kan man vända sig till sin vårdcentral eller en vacccinationsmottagning.

Fästingplockaren Trix har en reglerbar lasso, det gör det lite lättare att greppa om även små fästingar. Därefter dras fästingen försiktigt ut genom att vrida pennan. Finns att köpa på apoteket och i dagligvaruhandeln.

TBE ofta lindrigare hos barn

De första tecknen är vaga och av allmän karaktär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Dessa symtom varar i ett par dagar till en vecka. De flesta har sedan blivit av med TBE-infektionen och är helt återställda.

Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från det att man smittas till dess att man blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad. Hos ungefär 20–30 procent av alla som smittas sprids viruset vidare till hjärnan och hjärnhinnorna. Nya symtom brukar komma ungefär en vecka efter att de första symtomen har försvunnit. När man insjuknar igen drabbas man oftast av hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och yrsel. Dessutom påverkas det centrala nervsystemet, och man kan få gångsvårigheter, talrubbningar och koncentrations- eller minnesstörningar.

Var tionde som drabbas får olika förlamningssymtom. Dödsfall i TBE förekommer men risken är mycket liten i Sverige. Hos barn under sju år är sjukdomsförloppet oftast lindrigare än vad som beskrivits här När man har haft TBE en gång är man immun för resten av livet.

Mer läsning om fästingar:

Fästingar – en video om hur du tar bort den
Hur skyddar jag mitt barn mot fästingar
Tina tror att hon har fått fästingbett. Doktorn svarar.
Kvinnlig student (18) undrar över diagnosen Borrelia

Källa: Sjukvårdsgivningen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: