Det visar en studie gjord av franska forskare och deras studie redogörs i det kommande numret av Läkartidningen.
Samma art som sprider borrelia och TBE
Nästan hälften, 45 procent, av de undersökta fästingarna av arten Ixodes ricinus bär på två eller flera patogener, det vill säga sjukdomsalstrande, mikroorganismer som misstänks kunna orsaka sjukdom hos människan. Fästingarten är densamma som i Sverige sprider bland annat borreliabakterier och TBE-virus.
Eftersom sjukdomarna ännu är främmande för vetenskapen, kan det hända att patienter aldrig får rätt diagnos.
Diffusa symtom vid många av sjukdomarna
Enligt fästingexperten Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet, är det flera sjukdomar eller patogener som sprids av fästningar runt om i världen. Genom att sammanställa data över ett stort antal studier menar han att den vanliga fästingen kan sprida över 20 arter av mikroorganismer – virus, bakterier eller encelliga djur. Särskilt utsatta för eventuella sjukdomar blir personer med nedsatt immunförsvar.
Symtomen om man blir smittat är många gånger mycket diffusa, men kan liknas vid långvariga influensaliknande symtom. Thomas Jaenson har noterat att vissa läkare betraktar fästingbitna med oklara symptom som inbillningssjuka. Vissa gånger kan förstås så vara fallet, men kunskapsbristen inom vården för dessa sjukdomar kan också göra att många patienter får fel diagnos.
Ta inte lättvindigt på fästingar
Thomas Jeansen tycker det är intressant att studien visade att så många fästningar bar på fler än en patogen. Eftersom Sverige och norra Frankrike har liknande förhållanden vad gäller klimat och att värddjursstammen är ungefär densamma, är det sannolikt att fästingarna här medför samma risker som de i Frankrike.
För gemene man tycker Thomas Jeansen att man inte ska ta så lättvindigt på fästingar. De symtom man får efter ett fästingbett behöver inte vara borrelia eller TBE, utan fästingarna kan vara farligare än man tror och ge andra sjukdomar.