Ange ditt sökord

Normalt behöver kroppen cirka 1,5 liter vatten om dagen, så med temperaturer över 30 grader behöver vi givetvis få i oss ännu mer vatten.  Foto: Shutterstock

Normalt behöver kroppen cirka 1,5 liter vatten om dagen, så med temperaturer över 30 grader behöver vi givetvis få i oss ännu mer vatten. Foto: Shutterstock

Extrem hetta – det här ska du tänka på

Utlandsvärme i Sverige? Ja, det är precis så det är i stora delar av landet nu med över 30 grader i gassande sol på dagtid och tropiska nätter. Med denna extrema värme finns det en hel del att tänka på.

Annons:

En viktig sak är att dricka extra mycket vatten så att man inte blir uttorkad. Håll också koll på barn och äldre som kan bli extra lidande när det är varmt.

Riskgrupper vid extrem värme

Väderprognosen för de kommande dagarna är inte av det vanliga slaget i Sverige. SMHI har utfärdat klass 2-vaning för extremt höga temperaturer i delar av landet. Även om de flesta av oss är ovana vid den här värmen så brukar vi klara det utan några större problem, men det finns också riskgrupper som är värt att hålla ett extra öga på.

Den ena gruppen är förstås barn, som är beroende av att vuxna ser till att de förses med solskydd, undviker solen och får i sig tillräckligt med vätska. En annan riskgrupp är äldre personer som kan uppleva extra påfrestning på kroppen. Det är inte ovanligt att äldre människor som har andra sjukdomar får mer besvär med dem i och med värmen. Det kan därför vara en god idé att hålla kontakten med äldre släktingar och se så att de är okej.

Vätskebrist? Håll koll på kisset

Det är överlag viktigt att vara uppmärksam på om folk i din omgivning börjar må dåligt. Förutom att man blir törstig av värmen så kan man vid värmeslag bli förvirrad, yr och till och med få illamående och kräkningar.

Ett sätt att tackla hettan är att dricka ordentligt. Normalt behöver kroppen cirka 1,5 liter vatten om dagen, så med temperaturer över 30 grader behöver vi givetvis få i oss ännu mer vatten. För att kontrollera vätskenivån kan man studera mängden och färgen på sitt kiss. Mår man dåligt och urinet är koncentrerat kan det vara ett tecken på att du behöver öka ditt vätskeintag.

Är man gravid eller ammar ska man också tänka på att dricka mer vätska än vanligt för att inte drabbas av uttorkning.

Undvik för ansträngande aktiviteter

Klass 2-varningen till trots är det inget som du behöver få panik över, men man behöver kanske inte bege sig ut på en allt för lång löp- eller cykelrunda just dessa dagar. Bättre är att hålla sig i skuggan och passa på att ta det lugnt. Om man ändå vill vara fysiskt aktiv kan man försöka förlägga aktiviteterna till morgonen innan det hunnit bli så varmt ännu. Med sunt förnuft kommer man långt.

Annons:

Källor:

SVT nyheter, Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: