Ange ditt sökord

Expertens bästa råd för att bli rökfri

Expertens bästa råd för att bli rökfri

En majoritet av de vuxna som röker i dag vill sluta. En del av dem som försöker sluta upplever inga särskilda besvär medan andra behöver försöka flera gånger för att lyckas för gott. För varje gång man försöker ökar chanserna att lyckas!

Annons:

Förbered rökstoppet noga:

1. Halva framgången ligger i att planera rökstoppet. Om du bestämmer dig för ett fimpdatum 3-6 veckor fram i tiden har du goda chanser att klara av det.

2. Rök bara utomhus eller på en speciell plats inne fram till fimpdatumet. Ta inte med kaffekopp, tidning eller telefon till rökplatsen. Det hjälper dig att bryta många vanor och att trappa ner på rökningen fram till stoppet.

3. Det viktigaste för att lyckas är motivationen. Varför vill du sluta röka? Vad kommer du att vinna? Vill du bli friskare, fräschare, vackrare, orka mer? Få ett längre liv? Bli en bättre förebild för barnen? Få mera tid till annat? Eller vill du ha en kvarts miljon på 20 år, skattefritt? Slutar du röka får du allt!

På fimpdagen – Sluta helt!

1. Alla abstinensbesvär du kan uppleva efter rökstoppet går över, bara du inte röker! Det vanliga är att känna sig yr, okoncentrerad, rastlös och på dåligt humör. Besvären är tecken på att kroppen repar sig. Släng alla cigaretter och rökt tillbehör. Ta inte ett enda bloss! Röker du ibland blir du aldrig av med röksuget.

2. De första veckorna efter rökstoppet är det viktigt att äta ordentligt för att må så bra som möjligt. Tre mål mat och ett par mellanmål, som frukt eller lite yoghurt. Tänk på vad du äter om du är rädd för att gå upp i vikt. Drick mer vatten än vanligt – vid röksug hjälper ett par glas vatten. Vänta ut röksuget – det sitter inte i mer än några minuter. Rör på dig så mycket du kan.

3. Det finns ingen som inte kan sluta röka! Men du måste besegra myten om att rökningen är guldkanten på livet. Fråga dem som redan slutat. Du kan få en svacka och tycka att det allt känns trögt och trist under någon månad medan kroppen och hjärnans belöningssystem ställer om sig. Men det går över om du håller ut.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: