– Vi drunknar i patienter med hudcancer. Svenskarna måste själva bli mer aktiva och förstå att de också kan bli drabbade.
Det säger Ada Girnita, överläkare och chef för Centrum för hudtumörer inom Tema cancer på Karolinska universitetssjukhuset, KS. De följer patienten under hela vårdflödet för att ge en så effektiv hjälp som möjligt. Ada Girnita påpekar det anmärkningsvärda i att KS som specialister, och i slutet av vårdkedjan, har så många hudcancerpatienter och att patienterna ofta först har varit hos vårdcentralen, sedan hos en hudspecialist och eventuellt hos en hudkirurg, innan de kommer till KS.
Kraftig ökning av hudcancrar
Den kraftiga ökningen av hudcancrar har naturligtvis en koppling till att vi allt oftare åker till varmare breddgrader och grillar oss i solen. Men det är den sammantagna exponeringen för solens strålar som ökar risken för att drabbas av hudcancer.
Antalet gånger du bränner dig ökar också risken betydligt, speciellt om du brände dig som barn.
Inte bra att sola utan skydd – gör det ändå
Medelsvenssson vet att det inte är bra att sola mycket utan att skydda sig, men gör det ofta ändå. Och inser sällan att man även kan bränna sig hemma i Sverige under en molnig dag. Upp till 80 procent av solens UV-strålning tränger igenom lätta moln. När huden blir röd har man en fått lätt brännskada. Huden samlar på sig skador och till slut utvecklas en hudcancer.
– Du kanske tycker att du är brun och fräsch, men det bruna är hudens försvarsmekanism. Man kan jämföra solbrännan med en fredsparad efter ett krig. Solbrännan är bara ett tecken på att du har haft bra soldater i arbete, säger Ada Girnita.
Hennes erfarenhet är att många av patienterna inte inser hur mycket solstrålning de exponerar sig för när de tillfrågas om sina solvanor, vilket alltid sker vid hennes enhet.
– Nej, jag brukar inte sola, säger de ofta. Sedan kan de berätta om att de seglar, cyklar och spelar golf. Inomhus då? brukar vi skämtsamt fråga, berättar Ada Girnita.
Det är mest när det gäller att skydda våra barn från solexponering som budskapet nått fram. Många föräldrar har tagit det till sig och skyddar sina telningar från solen bättre än förr.
– Men de är inte lika duktiga på att skydda sig själva. Det är märkligt hur de kan ta sig själva ut ur ekvationen på det sättet. Information, information, information är vad som behövs. Jobbet måste börja i ditt huvud – att riskerna gäller dig också. Sedan är det också så att barn i slutändan gör vad föräldrarna gör, inte vad de säger. Ingen är odödlig. Alla löper risk att utveckla hudcancer, säger Ada Girnita.
Var tredje svensk får cancer
När det gäller alla cancersjukdomar brukar man säga att ungefär en tredjedel av dem kan förebyggas med livsstilsförändringar. Och att var tredje svensk får cancer. Alla som jobbar cancerförebyggande sliter med frågan hur man, från spridd kunskap om cancerriskerna, får det upplysta folket att ändra sitt beteende.
Nätverket mot cancer som i år firar 10-årsjubileum, och fick ett tack för sina insatser av socialminister Lena Hallengren under världscancerdagen den 4 februari, är ändå kritiskt till att inte fler informationskampanjer hålls. Förutom Euromelanoma-veckan en gång om året är det ganska tyst. Hudcancer borde uppmärksammas kontinuerligt, enligt nätverket.
– Vi känner oss ganska ensamma om att sprida kunskapen om solning och cancerrisken. Länge har vi kämpat för att få ett UV-index i väderleksrapporterna som andra länder har. Vissa hudsorter ökar explosionsartat. Det är det värsta problemet vi har just nu, säger Margareta Haag, ordförande för Nätverket mot cancer som sedan ett antal år tillbaka driver informationskampanjen Solskolan.
Merkelcellscarcinom – hög dödlighet
De tre vanligaste hudcancerformerna, malignt melanom, skivepitelcancer och basalcellscancer ökar med fem, sex procent per år. Den mer sällsynta men agressiva hudcancern MCC, Merkelcellscarcinom, som har hög dödlighet och hög återfallsfrekvens, har på 20 år ökat med 100 procent och fortsätter nu att öka med åtta procent per år. I USA har man sett en tredubbling av förekomsten under samma tidsperiod.
Okunskapen om MCC gör dessutom att den ofta missas, eller tas för någon annan cancerform. Följden blir felaktig behandling eller ingen alls, trots att det finns nya effektiva läkemedel. I 80 procent av fallen med Merkcellscarcinom finns en koppling till ett speciellt virus. De viktigaste riskfaktorerna tros vara: kronisk exponering för solens ultravioletta strålar, ljus hudtyp (98 procent av de drabbade är kaukasier) samt en ålder över 50 år. Att ha nedsatt immunförsvar, på grund av medicinering, är också en riskfaktor. I Sverige är medianåldern 81 år för MCC som är den fjärde vanligaste formen av hudcancer.
Ungefär 50 procent av tumörerna uppstår på huvudet eller halsen, 30 procent på armar och ben och 20 procent på bålen eller icke solbelyst hud, exempelvis i ljumskar, armhålor och genitalier. Primärtumören vid MCC gör sällan ont eller ger andra symptom. Den kännetecknas av en plötslig tillväxt av en röd, rosa eller rödviolett hård blåsa, ovanpå eller under huden, som i senare stadier kan blöda.
– Men Merkcellscarcinom har ingen typisk klinisk bild utan är oftast lite mer diffus. Därför är det så viktigt att patienten söker i tid. Och det gäller alla förändringar i huden. Sök direkt, råder Ada Girnita.
“Politikerna tar för lång tid på sig”
När det gäller solariesolande är det inte längre tillåtet att solariesola om man är under 18 år. En delseger som lagstadgades förra året.
– Men vi tycker att det ska vara förbjudet med solarier. De är inte är speciellt nyttiga så varför inte förbjuda dem? undrar Margareta Haag som stundtals tycker att arbeta cancerpreventivt är lite som ”att traska i gröt”.
Politikerna tar för lång tid på sig för att gå ifrån ord till handling, anser hon, även om 80-talets myckna solariesolande är ett minne blott.
Men så farligt är det väl ändå inte att sola i solarium? Tänker du kanske, men då har du fel.
– Om du har solat en gång i ett solarium när du var under 35 år så löper du 75 procents ökad risk att få melanom, konstaterar Ada Girnita.
Det kan vara hög tid att fundera över sitt solande och att när solen skiner som starkast såväl här hemma som på solsemestern välja att njuta lika mycket av svalkan i skuggan.
Myter och fakta om solning
Myt: Solskyddskräm skyddar mig så att jag kan vistas längre i solen.
Fakta: Solskyddskräm bör inte användas som ett sätt att förlänga vistelsen i solen utan som ett komplement till kläder och skugga för att minska hälsoriskerna av solning.
Myt: Om man inte känner hettan från solen så kan man inte bränna sig.
Fakta: När du bränner dig är det inte på grund av värme utan på grund av UV-strålning, och den kan du inte känna.
Exponering för UV-strålning kan ge skador på:
- huden
- ögonen
- immunsystemet
Riskfaktorer för melanom (elakartad hudtumör):
- Tidigare melanom eller melanom i släkten
- Många prickar, det vill säga födelsemärken och leverfläckar
- Att vara man över 65 år
- Upprepad användning av solarium, speciellt för den som solat före 35 års ålder
- Upprepade solskador – att bränna sig ofta (bli röd och/eller fjälla), och att ha bränt sig som barn
- Nedsatt förmåga att bli solbränd – du blir röd i stället för brun – har en nedsatt förmåga att bilda mörkt skyddande pigment
- Ljus hy och ljust eller rött hår
Varningstecken för melanom:
- Du har fått en ny pigmenterad prick eller fläck
- Ett gammalt pigmenterat märke förändras: ändrar form, färg eller storlek
- Ett märke avviker – om det skiljer sig från dina övriga prickar och märken på kroppen bör du söka läkare.
12 tips på hur du förebygger hudcancer:
- Kontrollera sår som inte läker
- Kontrollera din egen och andras hud, även på vintern
- Tänk på att mycket utomhusvistelse ger mycket UV-exponering
- Tätt vävda kläder, solhatt och solglasögon ger bästa skyddet mot UV-ljus
- Komplettera med solkräm som skyddar mot både UVA- och UBV-ljus
- Använd minst solskyddsfaktor 30
- Smörj dig flera gånger per dag
- Sola inte i solarium
- Var inte i solen tills du blir röd, det vill säga bränd
- Boka läkartid direkt om du ser något misstänkt på din hud, det kan vara livsavgörande
- Skydda barnen extra noga. Även lekplatser är solplatser.
- Undvik solen mitt på dagen (klockan 11-15)
—