Ange ditt sökord

En förkylning kommer smygande, ofta med nästäppa.  Foto: Shutterstock

En förkylning kommer smygande, ofta med nästäppa. Foto: Shutterstock

Experten: ”Det är svårt att undvika förkylningar”

Hösten är här och med hösten drabbas många också av förkylningar. Med flera olika förkylningsvirus och många människor i omlopp är det inte helt lätt att undvika förkylningar men det finns några goda råd på vägen.

Annons:

Så här säger Christina Simonsson, verksamhetschef och barnsjuksköterska på Knodd.se:

– Vi blir faktiskt mer förkylda när hösten kommer och många upplever just att förkylningar dyker upp så fort förskolor och skolor har börjat. Det finns så klart förkylningar även under sommaren, men många familjer kommer hem från semestrar och har där träffat människor med andra virus som kroppen inte är immun mot, säger Christina Simonsson.

Därför smittar små barn varandra

Med flera olika förkylningsvirus och många människor i omlopp är det inte helt lätt att undvika förkylningar men det finns några goda råd på vägen som Christina Simonsson, verksamhetschef på Knodd och barnsjuksköterska delar med sig av. 

Det finns ca 200 förkylningsvirus som kan ge symtom. Vuxna har redan haft många förkylningsvirus och då blivit immuna. Vuxna får i snitt 2–3 förkylningar/år.

– Små barn, som inte har hunnit bygga upp ett effektivt immunförsvar insjuknar ofta i flera virusinfektioner, när förskolan börjat. De smittar varandra i gruppen och tar hem smittan till sina syskon och föräldrar, som sprider smittan vidare.

Så undviker du och dina barn förkylning 

Värst blir det då barnen börjar tillbringa mer tid inomhus, där sprids infektioner lättare, och därför ökar antalet luftvägsinfektioner på vintern. Det är dock normalt att barn under sina fyra första levnadsår har 6–8 luftvägsinfektioner per år, en del barn upp till 10–12 gånger. Varje infektion läker i genomsnitt ut på en-två veckor, vilket betyder att genomsnittsbarnet är sjukt cirka 2–3 månader om året. 

– Förkylningsvirus är svårt att hålla sig undan från. Det skulle kräva att du isolerar dig någonstans. Bäst är att lära barnen att tvätta händerna ofta med tvål och vatten och nysa i armvecket. Detta gäller även dig som vuxen. Daglig utomhusvistelse minskar också spridningen. Att undvika träffa folk som redan är förkylda är också ett bra tips. Virus kan överleva upp till 6–7 timmar utanför kroppen, på olika ytor såsom handtag, leksaker, gosedjur, så det är näst intill omöjligt att klara sig undan.

Hur fort man blir frisk är individuellt förklara Christina Simonsson. Kroppen behöver vila för att återhämta sig, så om man upplever att barnet eller man själv är mer trött så finns det en naturlig förklaring till detta. 

Lindra förkylningar hemma

Att dricka ordentligt är också bra, slemmet blir mindre segt och lättare att hosta upp. Ge gärna också en klunk vatten före sänggåendet. Höjd huvudända. Nästäppa och hosta blir alltid värre när man ligger ner, oavsett ålder, vilket beror på ökad slemhinnesvullnad.

Det finns många läkemedel som kan förbättra välbefinnandet, såsom paracetamol, nässpray, koksaltspray till spädbarn, men de tar inte bort ett virus. 

– Det är även skillnad på förkylning och influensa. En förkylning kommer smygande, ofta med nästäppa/rinnande näsa, halsont, hosta och ibland feber. Den kan hålla på i veckor. Influensan kommer plötsligt, från en dag till en annan, många blir helt utslagna. Den ger frossa, hög feber, huvudvärk, ofta muskelvärk, och varar i några dagar upp till en vecka. Det är ju också ett virus och kan följas av vanliga förkylningssymtom. 

Annons:

Hur länge ska barnen stanna hemma vid förkylning?

Det är bra att inte vara för snabb med att låta barnet gå tillbaka till förskolan eller skolan efter en förkylning konstaterar Christina Simonsson.

– Ibland är barnet piggt på morgonen och förmiddag men orkar inte med en hel dag i gruppverksamhet, där tempot oftast är ett annat. Sunt förnuft helt enkelt, ställ frågan till dig själv: “skulle jag vilja att mitt barn träffade någon, med de här symtomen som mitt barn har”. Hur reagerar dina kollegor om du kommer förkyld, hängig och febrig till arbetet? “Skulle du vilja träffa den personen”? Om nej, låt ditt barn stanna hemma ytterligare någon dag, detta gäller även dig som vuxen. Nyfödda och pensionärer kan bli rejält dåliga av vanliga förkylningsvirus så informera om symtomen innan ni träffas. Man kan kanske träffas ute i en park istället för inomhus?

Så långt når en nysning

Christina Simonsson har några avslutande råd när det kommer till att förebygga risken för förkylning och det handlar om något så enkelt som tvål och vatten.

– Tvätta händerna med tvål och vatten när du kommer hem. Egna studier har gjorts på några förskolor i Stockholm och att tvätta händerna innan barnen går från förskolan samt tvätta händerna direkt när man kommer till förskolan, minskade antal infektioner med ca 60%, (inkluderat svinkoppor, ögoninflammationer och springmask). Byt strumpor på barnen när de kommer hem från förskola och skola och lär äldre syskon att hosta och nysa i armveck. En nysning kan faktiskt nå så långt som 3–5 meter i diameter. Välj om möjligt en rökfri miljö då rök retar luftvägarna. Välj gärna aktiviteter med föräldra- och barngrupper, där ni kan träffas utomhus och var uppmärksam på platser där det är mycket folk, framförallt när det finns nyfödda och små spädbarn med. Smitta trivs bra i till exempel kollektivtrafiken så en god handhygien eller till och med handskar är bra att tänka på.

Då bör du kontakta vården

Spädbarn som är förkylda och får andningsbesvär resulterar ofta i att de inte orkar andas och äta samtidigt. Immunförsvaret arbetar för fullt och det innebär också att framförallt barn men även vuxna kan få feber.

Hög feber hos spädbarn ökar vätskebehovet och om barnet inte orkar äta så är det en stark indikation på att uppsöka fysisk vård. 

Vid något av nedan symtom bör du kontakta vården: 

• Uppfödningssvårigheter (äldre barn klarar sig med enbart flytande föda några dagar)
• Begynnande allmänpåverkan
• Smärttillstånd (kan vara öroninflammation)
• Andningsbesvär
• Sväljningssvårigheter
• Sparsam eller upphävd urinproduktion

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Annons: