Ange ditt sökord

Johan Agorelius, doktorn i Neurofysiologi vid Lunds universitet. Foto: Privat

Johan Agorelius, doktorn i Neurofysiologi vid Lunds universitet. Foto: Privat

Ett EEG-pannband med sensorer mäter de elektriska signalerna från hjärnan. Foto: Privat

Ett EEG-pannband med sensorer mäter de elektriska signalerna från hjärnan. Foto: Privat

Ett gym för hjärnan kan minska stress

1,3 miljoner svenskar lider av hälsobesvär från sitt arbete och enligt Försäkringskassan har stressrelaterade sjukskrivningar aldrig varit så många som idag. Studier visar att neurofeedbackträning, fokusträning, med EEG (elektroencefalografi) kan öka välbefinnandet.
– Det är ett område som går snabbt framåt och forskning har visat att neurofeedbackträning med EEG kan ge förbättring av koncentrationsförmåga och minskning av negativ stress, säger Johan Agorelius, doktor i Neurofysiologi vid Lunds universitet.

Annons:

Hjärnans anpassar sig genom aktivitet på liknande sätt som muskler gör vid fysisk träning.

– Genom målinriktade övningar, som neurofeedback där EEG används för att kontrollera hjärnans aktivitetsmönster, kan man stärka de neurala banorna i hjärnan som är associerade med specifika mentala tillstånd som tillexempel fokus, förklarar Johan Agorelius.

EEG-pannbanden har vanligen passiva, torra, sensorer placerade på pannan, som mäter signalerna med syfte att hjälpa användare att uppnå, behålla och återfå fokus. Värdena återges i grafisk form.

– Via neurofeedbackträning med EEG kan de frekvensband i hjärnans elektriska aktivitet som associeras med fokus förstärkas. Genom att belöna dessa specifika mönster uppmuntras hjärnan att uppnå till ett fokuserat tillstånd, vilket över tid kan förbättra förmågan att koncentrera sig, berättar Johan Agorelius.

Så går neurofeedbackträning till

Ett effektivt sätt att träna fokus på är via datorspel specialanpassade för fokusträning. Det kan fungera så här:

  • Ett EEG-pannband med sensorer mäter de elektriska signalerna från hjärnan.
  • Användaren fokuserar genom att spela ett datorspel som svarar på spelarens fokus i realtid. Detta är själva träningen: Bättre fokus, större framgång i spelet.
  • Resultaten från träningen analyseras av algoritmer som vet när en person är fokuserad.
  • Användaren får kunskap om hur sitt eget fokus styrs och lär sig att uppnå, behålla och återfå sitt fokus.
  • Träningen sker initialt 15 minuter om dagen fem dagar per vecka. Träningen behöver ske löpande för att resultaten ska bestå, precis som vid fysisk träning för kroppen.

– Eftersom det går bättre i spelet ju större fokus man har, blir hjärnan tvingad att vara fokuserad. EEG-pannbandet plockar fram signaler ur specifika frekvensområden i hjärnan som är kopplat till fokus, och dessa signaler analyseras sedan av algoritmer för att ge feedback på hur fokuserad den som spelar är. Ju mer man tränar på detta sätt, desto lättare får hjärnan att hitta tillbaka till just detta tillstånd, förklarar Johan Agorelius.

Elektriska signaler från hjärnan

EEG har använts inom klinisk medicin sedan 1960-talet och är fortfarande en teknik som flitigt används i vetenskapliga studier relaterade till mätning och träning av fokus. Det finns också andra mätmetoder som används vid neurofeedbackträning, en av dem är fNIR (functional near-infrared spectroscopy).

– En viktig skillnad mellan EEG och fNIR är tidsupplösningen. fNIR mäter aktiviteten indirekt, via blodflöde och syresättning, medan EEG direkt mäter den elektriska aktiviteten vilket ger en minde fördröjning mellan faktisk hjärnaktivitet och mätsignal. Den korta fördröjningen mellan avläsning av hjärnaktiviteten och feedback är en stor fördel när det gäller att träna ett visst beteende, exempelvis fokus, berättar Johan Agorelius.

Testat på arbetsplatser

Arbetsplatser som har använt neurofeedbackträning med EEG vittnar om anställda som upplever bättre sömnkvalitet, ökad energi och lägre nivåer av stress samt en minskning av produktionsfel.

– Många organisationer har kommit en bra bit på väg när det gäller att uppmärksamma vikten av en arbetsmiljö som främjar välmående och prestation. Men, många gånger undviker man ändå att föra de samtal som krävs för att identifiera vad som skapar stress, och att proaktivt arbeta med att bygga kultur utifrån det. Det är en investering som många organisationer tyvärr underskattar eller ännu inte ser lönsamheten i, säger Eva Hamboldt, organisationskonsult med specialisering inom neuroledarskap.

Minska din stress med EFT-tapping.

Läs även

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: