Det visar siffror ur hälsokedjan Lifes rapport Hälsobarometern 2019.
Skillnad mellan män och kvinnor
Statistiken visar att 36 procent är öppna för en vegetarisk eller vegansk kost. Vad rapporten även visar är en klar skillnad mellan män och kvinnors vilja att äta vegetariskt, något som även tidigare undersökningar har skvallrat om.
Medan närmare varannan kvinna uppger att man kan tänka sig att äta mer vegetariskt är motsvarande siffra bland männen drygt en av fyra.
Saknas kunskap om näring vid vegetarisk kost
Överlag saknar många svenskar enligt rapporten kunskap för hur man får i sig tillräckligt med näring när man äter enbart vegetarisk kost. Rapporten visar att hela 43 procent inte vet vad de ska äta för att kompensera ett förlorat näringsinnehåll.
Även här skiljer det sig åt mellan kvinnor och män då hälften hälften av alla kvinnor trots allt har kunskap om hur man kompenserar för näringsbortfallet men nästan lika många bland männen vet inte hur de ska kompensera för ett förlorat näringsinnehåll.
– Att äta vegetariskt eller veganskt har blivit oerhört populärt. Men för en van köttätare kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på näringsmässigt i övergången till en vegetarisk kost. Många upplever ett ökat sötsug, vilket kan bero på bristfälligt intag av protein och fett. Det kan balanseras genom att komplettera kosten med proteinpulver. Ett ökat saltsug kan istället handla om mineralbrist, säger Jeanette Engdahl, hälsocoach på Life.
Fakta: Viktiga livsmedel för dig som äter vegetariskt
Ju fler livsmedel du undviker, desto viktigare är det att de livsmedel du äter innehåller den näring du behöver. Här är en lista med livsmedel som är särskilt bra att du får i dig om du äter vegetariskt. Du som äter eller dricker de livsmedel som finns i listan, får lättare i dig det du behöver så att din kropp kan må så bra som möjligt.
- Baljväxter, som bönor, ärter, linser, tofu eller andra sojaprodukter.
- Fullkornsprodukter, till exempel havregryn, korngryn, råris, fullkornsbröd och fullkornspasta.
- Grönsaker och rotfrukter.
- Frukt och bär.
- Lättmjölk och magra mejeriprodukter, eller berikade vegetabiliska drycker.
- Rapsolja och matfetter som innehåller rapsolja.