Ange ditt sökord

Det finns fortfarande en stor okunskap kring hiv och aids hos inte bara allmänheten utan också inom vården. Foto: Shutterstock

Det finns fortfarande en stor okunskap kring hiv och aids hos inte bara allmänheten utan också inom vården. Foto: Shutterstock

En av sju hivsmittade vet inte om att de har hiv

Var sjunde europé med hiv är ovetande om att de är smittade. Enligt europeiska smittskyddsmyndigeheten ECDC handlar det om ungefär 122 000 personer i 31 europeiska länder.

Annons:

Det tar dessutom fortfarande alltför lång tid innan infektionen upptäcks enligt en färsk rapport från ECDC som bland annat SVT Nyheter rapporterat om. 

Svårupptäckt symtom

Vid hiv kan det vara svårt att märka om du har blivit smittad. Symtomen tar tid på sig och om du inte går och testar dig så kan det gå lång tid innan diagnos. Eftersom behandling minskar smittsamheten så är det viktigt att den som drabbas får bromsmediciner tidigt och det är här som problemet ligger, många går med hiv, ibland en längre tid, utan att veta om det. 

I snitt tar det nästa fyra år innan diagnosen ställs och då har många hunnit insjukna i aids innan behandlingen påbörjas enligt ECDC:s rapport.

Alarmerande siffror

Att två tredjedelar av de som insjuknar i aids får veta att de är hivsmittade först när aids har utvecklats är alarmerande menar Andrea Ammon som är chef för ECDC. Man kommer nu att titta närmare på hur man kan hjälpa medlemsländerna att i större utsträckning få människor att testa sig tidigare. 

Från svenskt håll säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, till SVT Nyheter att man kan se det som ett misslyckande. Både när det gäller prevention och uppföljning av hivinfektion i Europa. 

Även Sverige har många oupptäckta fall

Risken att den som är smittad av hiv blir sjuk, eller dör, om inte bromsmedicinerna ges i tid ökar ju längre tiden går. Dessutom ökar risken för smittspridning menar professor Jan Albert.

I Sverige handlar det enligt Jan Albert om ungefär 1 000 personer av 8 000 smittade som lever med oupptäckt hiv. 

Okunskap inom vård och allmänhet

Jan Albert säger till SVT Nyheter att de fall av oupptäckt hivsmitta inte sällan handlar om personer i situationer där man borde ha testats. Anledningen till att det inte görs tror Jan Albert är att sjukvården inte är tillräckligt alerta och informativa och att allmänheten i sin tur har en okunskap kring hiv. 

Det kan vara okunskap kring var och när det finns smittorisk och vad som händer om man väl är smittad. Jan Albert konstaterar att en del tror att hiv kan botas eller försvinner, något som inte stämmer då hiv är en kronisk smitta. 

Fakta 

Att leva med hiv i dag är långt ifrån hur det var på tidigt 80-tal, då sjukdomen innebar en dödsdom. I dag har den som har tillgång till en effektiv behandling stora chanser att få ner virusnivån i kroppen till omätbara nivåer. Ju tidigare man får behandling desto mindre skada tar immunförsvaret, vilket kan innebära att man slipper komplikationer och gör att man kan leva ett lika långt liv som den som inte är smittad.

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: