Ange ditt sökord

Användningen av emojis kan liknas vid vårt sätt att gestikulera. Vi använder emojis till att förstärka känslomässiga uttryck.  Foto: Shutterstock

Användningen av emojis kan liknas vid vårt sätt att gestikulera. Vi använder emojis till att förstärka känslomässiga uttryck. Foto: Shutterstock

Emojis hjälper oss uttrycka känslor

Ibland räcker inte orden till. När det händer i skriftlig kommunikation löser vi det enkelt genom att lägga till en emoji, en typ av smileygubbe som förstärker vad vi menar.

Annons:

Hur vi använder emojis kan påverka hur vi uppfattar och förhåller oss till varandra, menar psykologer som diskuterar emojin i tidskriften Trends in Cognitive Science.

Emojis liknas vid gester 

Det finns minst sagt en uppsjö av olika emojis att välja bland och de används flitigt på digitala plattformar och i sociala medier. Hur vi tolkar de beror däremot på vilka människor vi kommunicerar med och i vilka sammanhang. 

Linda Kaye, en av medförfattarna till studien, menar att användningen av emojis kan liknas vid vårt sätt att gestikulera. Vi använder emojis till att förstärka känslomässiga uttryck. 

Förtydligar vår skriftliga kommunikation 

Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap, är inne på samma sak och förklarar att emojin ligger mellan skrift- och talspråk och att den enkelt och effektivt kan läggas till när orden inte räcker till. Det är heller inget etablerat språk så man får lägga in sin egen betydelse.

Språk av alla former utvecklas ju hela tiden och precis som ansiktsuttryck, röstläge och gester hjälper oss att uttrycka vad vi menar när vi säger det ansikte mot ansikte, tror forskarna att emojin hjälper oss att förtydliga vår skriftliga kommunikation. 

Båda hjärnhalvorna aktiveras

Men eftersom man kan lägga in sin egen betydelse i emojin betyder det också att tolkningen kan skilja sig från avsikten. Det kan i sin tur påverka hur vi uppfattar och förhåller oss till varandra. Den blinkande smileyn kan till exempel betyda både ironi och flirt beroende på vem som skriver och i vilket sammanhang. 

En spännande aspekt med emojis är också att både höger och vänster hjärnhalva aktiveras. Höger hjärnhalva behandlar tonfallet i tal medan vänster hjärnhalva aktiveras av innehåll, säger Peter Gärdenfors. Artikelförfattarna menar också att med kognitiva analyser av hur vi använder emojis kan vi få bättre förståelse för hur hjärnan fungerar vid digital kommunikation.

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: