Ange ditt sökord

Emaljstörning hos barn

Emaljstörning hos barn

Barn som ammats i över sex månader utan att få välling eller bröstmjölkersättning har fem gånger ökad risk att utveckla emaljstörning.

Annons:

Emaljstörningen utveklas på 6-årständerna och det är forskare vid Sahlgrenska akaedmin som kommit fram till forskningsresultaten. 

Emaljstörning

Emaljstörning drabbar 6-årständerna och ibland även framtänderna. Det visar sig som vitbruna fläckar på tänderna och kan variera i svårhetsgrad. I vissa fall är det missfärgade områden i andra fall kan det röra sig om sönderfall av emaljen. 

Det var under 1970-talet som barntandläkare började rapportera om den här typen av mineraliseringsstörning i tandemaljen, även kallad MIH.

Ökad kariesförekomst

Man har sett att MIH förekommer hos mellan 10 och 20 procent av alla barn. De vanligaste problemen för de som drabbas är ökad kariesförekomst och även en ökad känslighet i tänderna. Men det finns även riskt att tänderna går sönder när de börjar användas. 

Har ditt barn MIH krävs det mer tandvård än för andra barn, vilket i sin tur kan leda till utvecklad tandvårdsrädsla.

Ny avhandling

I sin avhandling visar doktoranden Tobias Fagrell att barn som ammades längre än sex månader och som inte fick välling eller bröstmjölksersättning löpte fem gånger hgöre risk att utveckla MIH. Varför detta uppstod behövs det dock vidare studier för att komma fram till.

Avhandlingen visade även att överkänsligheten i tänderna berodderpå att tänderna kunde ha ett poröst ytskick och en porör emalj, även om de på ytan ser hela ut. Detta leder till att bakterier från munnen kommer in i tänderna och orsakar, ibland mycket jobbiga, inflammationer i tandnerven.

En slutsats man kan dra av avhandling är att barn som är drabbade av MIH bör få särskilt omhändertagande hos tandvården och även vårdas enligt en individuell behandlingsplan för att på bästa sätt kunna ta hand om barnets tänder.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: