Ange ditt sökord

Sedan hon fick diagnos beskriver Elisabeth Samuelsson att mycket har hänt kring sjukdomen, både hos henne själv och i samhället.  Foto: Shutterstock

Sedan hon fick diagnos beskriver Elisabeth Samuelsson att mycket har hänt kring sjukdomen, både hos henne själv och i samhället. Foto: Shutterstock

Elisabeth lärde sig leva med och hantera sin IBS

När Elisabeth Samuelsson fick diagnosen IBS var den första tanken som kom att ”vad i hela friden är det för något?” Nu åtta år senare har hon lärt sig leva med sin diagnos och vill ge råd till den som får diagnosen idag.

Annons:

Det var under en resa till Thailand som personaladministratören Elisabeth Samuelsson plötsligt drabbades av magsjuka. Magsjukan gick inte över utan utreddes istället genom ett stort antal olika undersökningar. Diagnosen IBS ställs ofta genom att utesluta många andra magproblem och efter att ha undersökt såväl gluten- och laktosintolerans och genomfört koloskopi och gastroskopi, allt utan att det visade något, ställdes till slut diagnosen IBS.

Lärde sig förstå sjukdomen

Min första tanke när jag fick diagnosen var ”vad i hela friden är det för något?”. Jag visste inte mycket om IBS alls och det var ett helt nytt begrepp i min värld, berättar Elisabeth Samuelsson.

Sedan hon fick diagnos beskriver Elisabeth Samuelsson att mycket har hänt kring sjukdomen, både hos henne själv men även i samhället.

– Jag märker stora skillnader på hur man till exempel ser på behandling. IBS är något man måste förstå och ha kunskap om och jag rekommenderar alla med IBS att ta kontakt med en dietist. Jag fick hjälp med att påbörja en diet som passar mig och beroende på vilka förutsättningar du har så kan du få hjälp att må bättre, säger Elisabeth Samuelsson.

Samhällets syn på IBS har förändrats

Elisabeth Samuelsson upplever även att samhällets syn på IBS har förändrats under de nästan tio år hon själv har levt med diagnosen.

– Från att ha varit något som är snarare kopplat till en psykisk åkomma orsakad av stress och att man mest pratade om ballongmage, så har inställningen i samhället och vården förbättrats när det kommer till IBS. Sjukdomen har fått en plats på dagordningen. Det viktigaste som måste hända inom IBS nu är att fler får upp ögonen och att kunskapen ökar ytterligare hos de som är diagnostiserade med IBS men främst inom sjukvården. Då tänker jag särskilt på kunskapen om vad som faktiskt händer i kroppen, varför det händer och vad man kan göra åt det, förklarar Elisabeth Samuelsson.

Råd till den som har IBS

Till den som idag får diagnosen IBS har Elisabeth Samuelsson några värmande, och kloka, ord på vägen.

– Var inte rädd, se till att ta kontakt med någon som kan ge dig hjälp på vägen. Vården, dietister, personer med kunskap om IBS. Det handlar om att hitta det just din mage klarar av bra och ta reda på vad det är din mage klarar av mindre bra. Lika många som lider av IBS, lika många symtom finns det i princip, säger Elisabeth Samuelsson.

God behandling finns

Oavsett om du precis fått diagnosen eller lever med den sedan en tid tillbaka menar Elisabeth Samuelsson att det viktigaste är att inte gå runt och ha ont i onödan.

– Det finns jättebra hjälp att få. Använd det du får lära dig och de verktyg du får och framförallt, lyssna på din kropp, avslutar Elisabeth Samuelsson.

Namn: Elisabeth Samuelsson
Bor: Skogås
Familj: Sambo
Gör: Personaladministratör
Senast lästa bok: Lejontämjaren av Camilla Läckberg

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: