Det rapproterar bland annat Västerbotten-Kuriren i sin nätupplaga. Än vet man inte hur många barn som har drabbats.
Vet inte hur många drabbade
Landstingets smittskydsenhet i regionen arbetar nu med att försöka begränsa utbrottet. Till VK.se säger smittsskyddsläkaren Stephan Stenmark att man i dagsläget inte kan säga exakt hur många barn som har drabbats.
I ett uttalande säger biträdande smittsskyddsläkare Johan Wiström att det har tagits prover på barn men att det än så länge enbart är de tre rapporterade fallen som upptäckts. Samtidigt konstateras att man inte kan “blåsa faran över än”.
God hygien
I kampen för att den här typen av bakterier ska förhindras att spridas påpekar Stephan Stenmark vikten av god handhygien och att man är observant på om ens barn uppvisar symtom. Då bör man söka vård.
- Har ditt barn kraftiga och plötsliga diarréer?
- Har ditt barn blodiga diarréer?
- Har ditt barn buksmärtor?
…och befinner er i regionen? Ta kontakt med vården.
Drabbade av komplikationer
Samtliga tre fall som nu rapporterats har lett till den försvårande komplikationen HUS.
HUS, eller hemolytiskt uremiskt syndrom, innebär att den drabbade får kraftiga och ibland blodiga diarréer, att de röda blodkropparna faller samman och även till njursvikt. De tre injsuknande barnen vårdas nu på bland annat Norrlands universitetssjukhus.
Man vet i nuläget inte vad källan till smittan är. Vid utbrottet 2011 visade det sig vara grönsaker från en annan del av Europa som spridit smittan ända till sverige.