Ange ditt sökord

Bäckensmärta under graviditeten kan påverka vardagen negativt och tidiga insatser är viktigt. Foto: Getty Images

Bäckensmärta under graviditeten kan påverka vardagen negativt och tidiga insatser är viktigt. Foto: Getty Images

Effektiva behandlingar för graviditetsrelaterad bäckensmärta (PGP) – akupunktur och TENS

Graviditetsrelaterad bäckensmärta (PGP) är ett vanligt problem som påverkar över hälften av alla gravida kvinnor. Ny forskning visar att både akupunktur och TENS (transkutan elektrisk nervstimulering) minskade smärtan.

Annons:

Graviditetsrelaterad bäckensmärta (PGP) kan allvarligt påverka dagliga aktiviteter och begränsa rörligheten, vilket i sin tur kan leda till minskad fysisk aktivitet och en negativ inverkan på den allmänna hälsan. Hälften av alla gravida kvinnor upplever dessa problem och var tionde kvinna har kvarvarande besvär mer än tio år efter en förlossning. PGA kallas även foglossning, men detta begrepp används inte lika ofta idag eftersom smärtan kan bero på flera förändringar i kroppen under graviditeten.

Orsaker till PGP

Bäckensmärta under graviditet kan orsakas av hormonella förändringar, ökad belastning på bäckenet och en förändring i kroppens hållning och gångmönster. Hormonet relaxin, som hjälper till att mjuka upp bäckenlederna för att förbereda kroppen för förlossning, kan också bidra till instabilitet och smärta.

Forskning kring kvinnor med PGP

Fysioterapeuten Annika Svahn Ekdahl har i sin avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, undersökt olika behandlingsstrategier för PGP. I en randomiserad kontrollerad studie jämfördes akupunktur och TENS. 113 gravida kvinnor lottades till att antingen få akupunkturbehandling av en fysioterapeut vid tio tillfällen, eller att dagligen behandla sig själva i hemmet med TENS under fem veckor. Resultaten visade att båda metoderna var lika effektiva när det gäller att minska smärtintensiteten och oron för smärta samt bibehålla fysisk aktivitet.

Patienternas upplevelser och behov vid PGP

En kvalitativ intervju undersöktes gravida kvinnors förväntningar och behov inför en fysioterapikonsultation för PGP. Resultaten visade att kvinnor med PGP upplevde betydande negativa effekter på sina dagliga liv och behövde skräddarsydda råd och stöd från fysioterapeuter.

Tillfredsställelse med behandlingen

En tvärsnittsstudie utvärderade kvinnors tillfredsställelse med fysioterapi för PGP under graviditet och deras funktionella status fyra månader efter förlossningen. De flesta kvinnor var nöjda med den anpassade fysioterapin de fick. Fyra månader efter förlossningen upplevde dock 125 av 164 kvinnor fortfarande smärta och påverkad funktion i viss mån. Oro för smärta verkade ha en koppling till funktionsnivån.

Långtidsuppföljning – akupunktur och nervstimulering likvärdiga

En långtidsuppföljning av studien bedömde funktion, fysisk aktivitetsnivå och symtom fyra månader och tre år efter förlossningen. Resultaten visade att kvinnor som fått fysioterapi för PGP under graviditet fortfarande hade begränsad funktion tre år efter förlossningen. Ingen skillnad mellan behandlingsgrupperna upptäcktes, men funktionsnivån och oro för smärta under graviditet var associerade med funktion tre år efter förlossningen. Var tionde kvinna har kvarvarande besvär mer än tio år efter en förlossning.

Slutsatser kring PGP

Bäckensmärta under graviditet påverkar kvinnors liv avsevärt både under och efter graviditeten. Tidig identifiering och skräddarsydd behandling kan leda till minskat obehag, förbättrad funktion, bibehållna fysiska aktivitetsnivåer och hög behandlingsnöjdhet. Oro för smärta verkar påverka funktionen, därför är det viktigt att adressera denna oro för att eventuellt minska risken för långvarig smärta.

Vikten av tidig behandling

Gravida kvinnor får ofta höra att smärta i rygg eller bäcken är en normal del av graviditeten, men när hela vardagen påverkas av smärta är det viktigt att söka behandling. En tidig uppmärksamhet på smärtproblem kan leda till bättre behandlingsresultat och förbättrad livskvalitet både under och efter graviditeten.

Sammanfattning kring PGP

Graviditetsrelaterad bäckensmärta är en utmaning för många kvinnor, men med rätt behandling och stöd kan man minska smärtan och förbättra den fysiska funktionen. Akupunktur och TENS är två effektiva behandlingsmetoder som kan hjälpa gravida kvinnor att hantera sin smärta och bibehålla en aktiv livsstil. Det är viktigt att kvinnor med PGP får skräddarsydda råd och stöd från fysioterapeuter för att kunna hantera sin smärta och oro både på kort och lång sikt.

Läs om halsbränna under graviditeten.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: