Ange ditt sökord

Personer som lever med störd dygnsrytm bör se upp för sjukdomar som förknippas med störd blodkärlstillväxt. Foto: Shutterstock

Personer som lever med störd dygnsrytm bör se upp för sjukdomar som förknippas med störd blodkärlstillväxt. Foto: Shutterstock

Dygnsrytmen viktig för din hälsa

Att störd dygnsrytm kan påverka din hälsa och öka risken för sjukdomar som diabetes, fetma och cancer bekräftas av forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet.

Annons:

Professor Yihai Cao har studerat embryon av zebrafiskar och konstaterar att produktionen av en viss signalsubstans är mycket viktigt för vår hälsa. För att substansen, vaskulär endotel växtfaktor (VEGF) ska bildas krävs en normal dygnsrytm.

Hämmar blodkärlstillväxten

Det är i en artikel som publicerats i Cell Reports där forskarna visar på att en störd dygnsrytm leder till hämmad blodkärlstillväxt hos embroyn av zebrafisk.

Det har man kommit fram till genom att exponera embroyn för konstant ljus. Förutom att försämra blodkärlstillväxten påverkades även uttrycket av geneer som reglerar dygnsrytmen.

Störd blodkärlstillväxt kan leda till en rad olika sjukdomar och är därför en riskfaktor för hälsa även hos människor.

Översätta resultaten

Översätter man resultaten till kliniska förhållanden konstaterar huvudförfattaren till artikeln, Lasse Dahl Jensen, forskare i kardiovaskulär fysiologi vid Linköpings universitet att personer som lever med störd dygnsrytm bör se upp för sjukdomar som förknippas med störd blodkärlstillväxt.

Det är sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, kronisk inflammation och cancer  bland annat. Personer som utsätts extra mycket för en störd dygnsrytm är till exempel personer som jobbar i skift och i en ljus miljö under natten. Även personer med sömnsvårigheter kan ligga i riskzonen.

Förhoppningen är att nya nyckelupptäckter ska förbättra möjligheten till att förebygga sjukdomar relaterat till dålig dygnsrytm.

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: