Att snus både får blodtrycket att stiga och hjärtat att slå snabbare är känt sedan tidigare. Den aktuella studien utfördes av forskare vid Uppsala Universitet och Karolinska Institutet och publiceras i facktidskriften European Journal of Cardivascular Prevention and Rehabilitation’s nätupplaga. Studien bygger på uppgifter från två olika undersökningar.
Kartläggning av snusvanor
I studien genomgick 1100 äldre män i Uppsala och 118 000 byggnadsarbetare från hela Sverige en hälsoundersökning och fick sina snusvanor kartlagda.
Detta innan någon av deltagarna hade drabbats av någon form av hjärtsvikt. Deltagarna följdes under ett antal år och forskarna fann att de som snusade lagts in på sjukhus på grund av hjärtsvikt betydligt oftare än de som inte använt snus.
Dubbelt så vanligt
Bland de äldre männen var det dubbelt så vanligt att de som snusade fick åka in på sjukhus än icke-snusarna medan det hos byggnadsarbetarna var 28 procent vanligare att man fick sjukhusvård på grund av hjärtsvikt.
– Det krävs dock mer forskning för att säkert veta om sambandet vi ser mellan snusning och hjärtsvikt är ett orsakssamband, säger doktoranden Gabriel Arefalk vid Instutitionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.
Varje år drabbas runt 200 000 svenskar av hjärtsvikt som är en allvarlig sjukdom och vanliga symtom är andfåddhet, trötthet och svullnad i benen och högt blodtryck är en av de allra viktigaste riskfaktorerna för hjärtsvikt.
Ny vetenskaplig studie
Trots nya studier finns det ändå förhållandevis lite forksning på snus och dess effekter på hälsan. Det skriver bland annat Västerbottens Läns Landsting.
Därför söker nu forskare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå friska snusare som vill delta i en studie där forskarna ska försöka ta reda på snusets effekt på blodkärl och hjärta.
Om du vill vara med i studien så har du alla uppgifter nedan.
Friska snusare sökes
Är du en frisk man eller kvinna i åldern 18–40 år som snusar 3–7 dosor per vecka och bor i Umeå? Då är du välkommen att delta i en studie vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Studien innefattar, förutom inledande läkarundersökning, två besök om cirka två timmar vardera.
Blodkärlens funktion kommer att studeras genom enkla pulsmätningar och blodprovstagning. Ersättning utgår. Är du intresserad av att delta eller vill ha mer information, är du välkommen att höra av dig till Lung- och allergisektionens forskning, tel. 090-785 33 32 (telefonsvarare) eller via Lungans forskning på Facebook (öppnas i ett nytt fönster).
Ansvarig läkare är ST-läkare Jenny Bosson Damewood, Lung- och allergisektionen, Medicincentrum.
—