Ange ditt sökord

En stor del av maten som vi äter innehåller tillsatt socker i olika former.  Foto: Shutterstock

En stor del av maten som vi äter innehåller tillsatt socker i olika former. Foto: Shutterstock

Dolda sockerfällorna som du bör se upp för

Du bör inte äta mer än 50-75 gram socker per dag, enligt Livsmedelsverket men dolda sockerfällor i butikerna gör att fyra av tio svenskar äter mycket mer.

Annons:

Vi listar tio vanliga livsmedel med dolt socker som du bör se upp med.

Tillsatt socker vanligt i maten

En stor del av maten som vi äter innehåller tillsatt socker i olika former. Det kan handla om ingredienser som sackaros, glukos, fruktos, maltos, dextros, invertsocker, honung och HFCS.

På senare år har det också blivit populärt att sätta till koncentrerad fruktsaft för att kunna säga att produkten inte innehåller ”tillsatt socker”. Men sockerhalten kan ändå bli skyhög.

Inga positiva effekter för hälsan att äta socker

Det finns enligt Livsmedelsverket inga positiva effekter för hälsan av att äta socker. Forskningsstudier visar att vuxna som börjar äta mer socker går upp i vikt, medan de som drar ner på sockret minskar i vikt. Hjärnan behöver dock en del glukos för att kunna fungera, men det får den från andra kolhydrater du äter.

Att godis, glass, sylt, bakverk, desserter, läsk och andra godsaker innehåller socker vet de flesta och många försöker också dra ner på sådant som uppenbart är sött.

Tio vanliga sockerfällor

Det verkligt svåra i vardagen är att undvika de dolda sockerfällorna som finns i livsmedlen vi köper. Oftast är också innehållsförteckningarna tryckta med minimal text på färgad bakgrund för att det ska vara svårare att avslöja sockerbovarna. Om du inte ser upp kan en vanlig frukost ge dig över 100 gram socker – långt över rekommenderat dagsintag.

För att underlätta och göra dig uppmärksam på det dolda sockret listar vi tio livsmedel med högt sockerinnehåll som du bör undvika eller dra ner på.

  1. Müsli och flingor Vissa fling- och müslisorter innehåller så mycket som 20-30 procent socker. Även frukostflingor som säljs som hälsoalternativ innehåller 12 procent socker. Det innebär att en portion på 100 gram kan ge dig socker motsvarande 10 sockerbitar.
  2. Fruktyoghurt Vanlig fruktyoghurt marknadsförs ofta som nyttigt för att en del av fettet tagits bort vid tillverkningen, men i stället har en stor mängd socker tillförts. De flesta fruktyoghurter har i  dag en sockerhalt på 10-13 procent. Det innebär att en vanlig frukostskål med  3 dl yoghurt ger dig socker motsvarande 11 sockerbitar.
  3. Grovt svenskt bröd Vårt svenska bröd bakas med ovanligt mycket socker jämfört med det bröd som äts i andra delar av Europa. Sveriges mest sålda bröd är Lingongrova från Pågens. Lingongrova innehåller dock bara spår av lingon, men däremot nio procent socker. Det innebär att tre skivor till frukost ger dig tre sockerbitar till frukost.
  4. Juice Forskning har visat att många juicer knappast är nyttigare än läsk, de kan till och med innehålla mer socker än många läskedrycker. Ett vanligt glas med apelsinjuice på 2,5 dl innehåller cirka 25 gram socker, vilket motsvarar cirka sju sockerbitar.
  5. Ketchup Visserligen äter du inga större mängder ketchup till varje måltid, men den är rejält söt. Ketchupen innehåller över 20 procent socker, vilket gör att en liten klick på 30 gram innehåller två sockerbitar.
  6. Fruktsoppor Visst låter det nyttigt med nypon- och blåbärssoppa? Men den absolut största ingrediensen i pulvret är socker. Vanligt nyponsoppepulver innehåller hela 68 procent socker. Den färdigblandade soppan är lika söt som läsk: 10-11 procent socker. En tallrik nyponsoppa ger dig således nästan 10 sockerbitar.
  7. Messmör Visst är det gott med messmör på smörgåsen ibland? Men ät det inte alltför ofta bara. Tidigare hade messmör grön nyckelhålsmärkning, vilket är svårt att tro med tanke på att burken innehåller 47 procent socker. Det skyhöga sockerinnehållet betyder att du brer på två sockerbitar på en vanlig smörgås.
  8. Kaviar Kaviar innehåller förvisso en hel del nyttiga omega 3-fettsyror, men den du köper på tub är även full med socker. En vanlig tub med smörgåskaviar har en sockerhalt på cirka 12 procent. Det betyder att två smörgåsar ger dig ungefär en sockerbit.
  9. Inlagd gurka på burk Några skivor färsk gurka ses av de flesta som nyttigt, och många gör misstaget att tro att inlagd gurka som du köper på burk också är nyttigt. Så är det inte, den badar i socker. Sockerhalten på inlagd gurka är cirka 12 procent. Bostongurka är ännu sötare: 16 procent. Men du måste förstås ändå äta en rejäl klick för att få i dig motsvarande en sockerbit.
  10. Torkad frukt Många tror att torkad frukt är mycket nyttigare än godis, men det är tveksamt om det är så. Sockerinnehållet i torkad frukt är ofta ännu högre än i godis. Till exempel innehåller torkad mango 75 procent socker, och de flesta vitaminer har dunstat bort. Ännu värre blir det om du äter bananchips: De är lika feta som vanliga chips, men innehåller 58 procent socker. Dock bra om du snabbt behöver öka i vikt utan att få muskler.
Annons:

Källor:

Innehållsförteckningar, Livsmedelsverket.

 

 

 

 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: