Ange ditt sökord

Blod är en färskvara och håller i sex veckor, därför är det viktigt med ett konstant flöde av blodgivare.  Foto: Shutterstock

Blod är en färskvara och håller i sex veckor, därför är det viktigt med ett konstant flöde av blodgivare. Foto: Shutterstock

Ditt blod behövs – bli blodgivare

För femte året i rad minskar antalet blodgivare i Sverige. Det konstaterar blodcentralerna runt om i landet och situationen väcker oro inför sommaren.

Annons:

Statistiken med ett minskat antal blodgivare kommer från Blodkommunikation Sverige.

Oklart varför antalet blodgivare minskar

Den sjunkande trenden med allt färre blodgivare är inne på sitt femte år nu. Blodcentralerna har bland annat försökt råda bot på det med blodbussar som står utanför arbetsplatser och gallerior. Men trots tillgängligheten är det svårt att kunna trygga blodförsörjningen i Sverige.

Karolina Blom-Wiberg, kommunikationsansvarig på Blodcentralen, berättar för SVT att de inte vet vad den negativa trenden beror på, men att de såklart jobbar på att vända den.

Blod är en förutsättning för sjukvården

Varje dag går det åt blod. Det kan vara vid allt ifrån olycksfall och förlossningar till behandling av svåra sjukdomar. Blodet är en förutsättning för att sjukvården ska fungera.

Inför sommaren är behovet av blod extra stort då många blodgivare åker på semester. Något som däremot inte tar semester är sjukvården, vilket betyder att blodlagret behöver fyllas på för att inte riskera att det blir blodbrist, säger Karolina Blom-Wiberg.

Insamlandet av blod kan aldrig upphöra

Blod är en färskvara och håller i sex veckor, därför är det viktigt med ett konstant flöde av blodgivare. Insamlandet av blod kan aldrig upphöra och en enda blodgivning kan dessutom delas upp och på så vis hjälpa flera personer.

Blodlagret ses hela tiden över för att säkerställa att det finns blod från alla blodgrupper och att det finns tillräckligt i varje landsting för att kunna garantera en bra blodförsörjning även på sommaren.

100 000 personer årligen behöver blod

Blodet som doneras går främst till patienter inom intensivvård, operationer och cancervård. Fördelningen ser ut som följande:

  • 44 % av blodet går till medicinkliniker runt om på landets sjukhus (exempelvis vid behandling av cancer och blodsjukdomar).
  • En nästan lika stor del går till kirurgiska ingrepp.
  • Knappt 10 % används inom intensivvården.
  • 4 % av blodet 2014 användes vid barnkliniker och 2 % inom förlossningsvård.

Totalt är det omkring 100 000 personer som får blod varje år.

Fakta om blodgivning

– Blodgivare tappas på cirka 4,5 dl blod, vilket motsvarar ungefär en tiondel av allt blod man har i kroppen.

– Det tar en månad för kroppen att återbilda blodet igen.

– Det finns 8 blodgrupper. Nästan sju av tio personer tillhör de tre vanligaste blodgrupperna.

– Det är ungefär samma fördelning mellan könen bland de som lämnar blod.

– För att få lämna blod måste du ha fyllt 18 år och väga mer än 50 kg.

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: