3,5 procent av alla svenska hundar har någon form av ryggproblem, där hanhundar drabbas oftare än tikar. Kortbenta hundar generellt drabbas oftare av ryggproblem och där är taxen överrepresenterad med 20procent som får diskbråck. Även större hundar som arbetar tungt upplever problem med ryggen (t.ex polis- och tjänstehundar).
Likheter mellan hundar och människor
Niklas Bergknut vid SLU som gjort doktorsavhandlingen säger att han ”har sett många likheter mellan hund och människa när det gäller förslitningen av diskerna” och att ”studier av hundar ryggar ger ökad kunskap om människor ryggproblem eftersom sjukdomsprocessen är väldigt likartad”.
Det faktum att ryggproblem är så pass vanligt hos hundar har varit bra för Niklas Bergknut när han har arbetat med att ta fram forskningsunderlag och förhoppningen är att detta kan ge en god synergieffekt för såväl veterinär- som humanmedicinen.
Tidig diagnos viktig
En tidig diagnos är alltid att föredra när det kommer till ryggproblem då man kan behandla preventivt mot den eventuella sjukdomen. Hos människor diagnosticerar man med hjälp av magnetkameraundersökning och man hoppas nu även kunna börja använda sig av den metoden på hundar.
I forskningen ingår även en ny behandlingsmetod för människor och hundar som består av en diskprotes. Diskprotesen återställer det normala avståndet mellan ryggkotorna samt ett normalt rörelsemönster av ryggraden vilket gör att man undviker ryggont och ryggbesvär.
Diskprotesen är utvecklad av en hydrogel och testats i ryggrader från främst avlidna hundar. Att använda diskprotes och återställa rörelsemönstret skulle undvika onödiga steloperationer som ofta ändå innebär att hunden får tillbaka ryggproblemen så småningom. Man eftersträvar därför nya mer effektiva behandlingsmetoder där likheterna mellan ryggproblemen hos hund- och människa kan göra att båda parter kan tillgodose sig den nya forskningen och de nya metoder som tas fram.
Studierna är ett samarbete med forskare i såväl Sverige som Holland och kommer att läggas fram och försvaras på såväl SLU i Sverige som Veterinärhögskolan i Utrecht.