Det kan ha räckt att man har gått en helgkurs, trots att många går kurser som är betydligt längre än så. Men nu har man med gemensamma krafter tagit beslut att sätta standarder på en personlig tränares kompetens.
Nationella riktlinjer för personliga tränare
För dig som konsument har det varit svårt att veta vad det är för någonting du köper och vad du förväntas att få. Många vet inte vad personliga tränare har för typ av kompetens och vad denne kan hjälpa dig med i din kommande träning.
Nu har nationella riktlinjer och minimikrav tagits fram för vad en personlig tränare (PT) eller testledare ska kunna. Denna kvalitetssäkring av kompetens har Konsumentverket tagit fram ihop med Swedish Standard Institut (SIS) och representanter från branschen.
Initiativet kommer från person inom träningsområdet
Initiativtagaren till projektet med standarder inom friskvårdssegmentet är Anatoli Grigorenko som är en av grundarna till hälsoföretaget Ylab i Stockholm.
Han har arbetat med friskvård under många år och har insett att det behövs förtydligande och definitioner för vad en personlig tränare ska kunna för att konsumenten ska veta vad han eller hon köper och får ut av sin träning.
Lättare mäta och värdera utbudet på markanden
Standarden ska se till att man ska få fram minimikrav kring bland annat kvalitet och säkerhet.
Som konsument ska du lättare kunna mäta och värdera det stora utbudet som finns på marknaden. Att det ska bli lättare att ta reda på vad som skiljer en diplomerad PT från en certifierad personlig tränare. För att det ska bli möjligt ska certifieringen ske från en oberoende tredjepart.
Underlättar samarbete mellan vård, friskvård och träning
Anatoli hoppas på att dessa standarder som sätts upp ska underlätta kommande samarbeten mellan vården såsom sjukgymnaster och läkare och personliga tränare och hälsocoacher. Han menar att om en sjukgymnast vet vad en personlig tränare kan – att det blir lättare att bygga broar mellan sjukvården, hälsovård och friskvård. Att detta kan bli ett sätt för friskvårdsföretagen att hjälpa till att avlasta sjukvården.
Det första steget i standardiseringsarbetet är att först inkludera personliga tränare och testledare att hitta riktlinjer. I nästa steg ska även wellnesscoacher, hälsocoacher och hälsoanalytiker få sina standarder.