Ange ditt sökord

Beroende på vilken arbetsmiljö du befinner dig i kan risken för att drabbas av artros öka.  Foto: Shutterstock

Beroende på vilken arbetsmiljö du befinner dig i kan risken för att drabbas av artros öka. Foto: Shutterstock

Din arbetsmiljö kan orsaka artros

Miljön på din arbetsplats kan öka risken att just du drabbas av ledsjukdomen artros.

Annons:

Det visar en rapport från Statens beredning för medicinsk och social utredning (SBU).

Bryter ned ledernas brosk

Artros är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk. Sjukdomen sitter i hela leden men framförallt i ledbrosket. Artros kan drabba samtliga av kroppens leder där det finns brosk. Symtom kan vara smärta, stelhet och nedsatt rörlighet i den drabbade leden.

Över 25 procent av alla svenskar över 55 år har någon form av artros och man tror att artros i framtiden kommer att bli ännu vanligare. Både män och kvinnor drabbas av artros.

Samband mellan arbetsmiljö och artros

SBU har fått i uppdrag av regeringen att sammanställa kunskap om vilken betydelse arbetsmiljön har för uppkomst av olika sjukdomar.

I den rapport som nyligen publicerades kunde man konstatera att det finns ett samband mellan arbetsmiljö och artros.

Vissa grupper särskilt utsatta

Eva Vingård är professor emeritus i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och har lett studien. Hon säger i en kommentar till rapporten att man har funnit flertalet fysiska faktorer i arbetslivet som “ökar risken på gruppnivå att få artros i höft och knä”.

Rapporten visar till exempel att om du jobbar i en arbetsmiljö med knästående eller huksittande så ökar risken för knäartros. Jobbar du tungt ökar det risken för såväl höft- som knäartos.

Behöver förebygga

Förhoppningen är nu att såväl sjukvården som myndigheter som möter personer med artros tar till sig den kunskap som kommer från rapporten. Eva Vingård menar även att det nu är upp till arbetsmarknadens parter att fundera på hur man kan förebygga uppkomsten av artros på grund av arbetsmiljön.

I det arbetet skulle det bland annat behöva ingå omorganisationer, rotation i arbete och arbetsuppgifter eller andra åtgätder för att ändra belastningsförhållandena.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: