Ange ditt sökord

Om du som ägare engagerar dig kan din hund leva ett fullgott liv även med diabetes. Foto: Shutterstock

Om du som ägare engagerar dig kan din hund leva ett fullgott liv även med diabetes. Foto: Shutterstock

Diabetes hos hund – så vet du om din hund är drabbad

Såväl människor som hundar kan drabbas av diabetes. Diabetes hos hundar är ett tillstånd som inte går att bota eller går över utan kommer att kräva behandling resten av hundens liv

Annons:

.

Ett av de vanligaste tecknen på att din hund har diabetes är att hunden dricker stora mängder vatten. 

Äldre eller medelålders hundar

Diabetes innebär att bukspottskörteln inte producerar tillräckligt av hormonet inuslin, ett hormon som är livsviktigt för att kroppens blodsocker inte ska stiga eller sjunka för kraftigt.

Diabetes drabbar oftast äldre hundar eller hundar som är medelålders. Tikar drabbas oftare än hanhundar därför att de producerar hormonet progestoron under löpet. Progesteron gör det nästan omöjligt att behandla diabetes vilket gör att en tik med diabetes alltid bör kastreras.

Har min hund diabetes – vanliga symtom

En hund kan inte prata och därför gäller det generellt alltid att du som ägare ska vara uppmärksam på olika beteendeförändringar hos din hund då du känner din hund bäst. 

Vanliga symtom vid diabetes hos hund

  • Din hund dricker stora mängder vatten.
  • Din hund har stor aptit och kan äta mycket men tappar ändå vikt.
  • Hunden när trött och håglös.

Många av symtomen kan även röra andra sjukdomar så därför är det viktigt att om du känner igen symtomen, eller har någon annan oro för din hunds hälsa, kontaktar veterinär. Diagnosen diabetes ställs via blod- och urinprov. 

Behandling vid diabetes hos hund

Ju tidigare din hund får diagnosen diabetes konstaterad desto bättre. Om hunden går odiagnosticerad en längre tid leder det till allt sämre hälsa och komplikationer som störd ämnesomsättning, gråstarr, ökad risk för infektioner och njursvikt. 

Precis som för människor innebär diabetes att hunden måste behandlas med insulininjektioner. Detta sker dagligan, en till två gånger om dagen för att på så vis hålla hundens blodsockervärden jämna. Det är viktigt att du som hundägare håller koll på dessa värden genom att ta blodprover regelbundet. 

Nya rutiner

För såväl hund som husse eller matte innebär diabetes hos hunden, förutom de dagliga injektionerna, även en omläggning av rutiner som livsstil och matvanor. Eftersom isulindosen ställs efter måltiderna är det viktigt att införa fasta tider för hundens måltider. 

Bra mat vid diabetes hos hund

  • Magert kött
  • Fisk
  • Specialfoder för hundar med diabetes (finns att köpa i zoofackhandeln, fråga dig fram)

Att undvika vid diabetes hos hund

  • Godis som innehåller socker

Att regelbundet motionera hjälper till att hålla hundens blodsockernivåer på en jämn nivå.

Insulinkänning – viktigt att ta hand om direkt

Se till att alltid ta med dig druvsocker på hundpromenaderna, det hjälper om din hund plötsligt drabbas av att värdena sjunker kraftigt, så kallad insulinkänning.

Symtom vid insulinkänning

  • Din hund blir svag.
  • Din hund blir orolig.
  • Din hund blir vinklig.
  • Din hund krampar.
  • Din hund blir medvetslös.

Klarar hunden inte av att själva druvsockret själv kan du istället massera sockret mot tandköttet.

Att leva med en hund som har diabetes

Det går utmärkt att ha en hund som har diabetes. Det finns idag både specialfoder och god veterinärvård. Du måste som ägare ställa in dig på att detta är ett livslångt åtagande och det kommer kräva omläggning av vissa rutiner.

Om du känner dig osäker på vad du behöver och ska göra om din hund har diabetes, prata med veterinären för att få råd och tips. 

Annons:

Källor:

Agria djurförsäkringar

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: