Ange ditt sökord

Svenskarna fick rangordna vad de ansåg vara äckligast under förkylningssäsongen. Beteenden som kommer högt upp på listan är att snora och snörvla, samt att torka sig om näsan med tröjärmen/handen. Foto: Shutterstock

Svenskarna fick rangordna vad de ansåg vara äckligast under förkylningssäsongen. Beteenden som kommer högt upp på listan är att snora och snörvla, samt att torka sig om näsan med tröjärmen/handen. Foto: Shutterstock

Du som är förkyld bör undvika kontakt med friska personer. Du gör ingen på jobbet en tjänst om du i 38,5, eller högre, graders feber släpar dig till jobbet. Foto: Shutterstock

Du som är förkyld bör undvika kontakt med friska personer. Du gör ingen på jobbet en tjänst om du i 38,5, eller högre, graders feber släpar dig till jobbet. Foto: Shutterstock

God sömn och bra med mat och vätska hjälper kroppen att slåss mot viruset och bekämpa förkylningen. Foto: Shutterstock

God sömn och bra med mat och vätska hjälper kroppen att slåss mot viruset och bekämpa förkylningen. Foto: Shutterstock

Det här tycker svensken är det äckligaste beteendet under förkylningssäsongen

Svenskarna fick i en undersökning rangordna vad de ansåg vara äckligast under förkylningssäsongenoch resultatet talar sitt tydliga språk om vad som är vett och etikett i förkylningstider.

Annons:

Att du får en förkylning grundar sig i ett (av många) virus.Anledningen till att förkylningar sprids så snabbt och effektivt beror bland annat på att förkylningen är som mest smittsam i början av sjukdomsförloppet – då den även är minst framträdande för den som har fått viruset. Kombinationen gör att även om vi inte känner oss sjuka så går vi runt och sprider viruset. Att du börjar reagera är ofta ett tecken på att kroppen börjar slå tillbaka snarare än att man precis fick viruset.

Över 400 virus

Förkylningsviruset anfaller vårt immunförsvar och om vi har tur lyckas kroppen slå tillbaka utan att vi märker det (i form av olika symtom). Har vi däremot otur blir vi förkylda. Det finns inte bara ett utan över 400 olika förkylningsvirus och det är luftburet. Det innebär att när vi hostar, nyser eller andas ut så sprider vi förkylningsviruset med lätta – ett envist litet virus som överlever i cirka 7 timmar utanför kroppen.

Förkylningsvirus sprids också via direktkontakt, något som stod klart i samband med att svininfluensan blev uppmärksammad. Alltfler började ta hand om sin hygien, tvättade och spritade händerna samt tänkte efter innan vi hälsade och skakade i hand, var för närgången och tog i olika ytor som handtag och räcken. Allt detta gjorde att vi begränsade inte bara svininfluensaviruset utan även mer vanliga förkylningsvirus.

Förkylning är mycket vanligt förekommande och alla människor upplever minst en gång en förkylning – och eftersom den många gånger drabbar en stor del av befolkningen under samma period blir den även en samhällskostnad. Förkylningar återkommer rejält ett par gånger om året och håller vanligtvis i sig i allt från 3-14 dagar (ibland längre innan symtomen är helt borta).

Nysa rakt ut är äckligast

Svenskarna fick rangordna vad de ansåg vara äckligast under förkylningssäsongen. Värst är människor som nyser rakt ut (70 procent), därefter kommer människor som blåser snor ur ena näsborren (31 procent). Framförallt kvinnor, drygt två femtedelar, tycker människor som blåser snor ur ena näsborren är ofräscha.

Andra beteenden som kommer högt upp på listan är att snora och snörvla, samt att torka sig om näsan med tröjärmen/handen.1 För att hålla sig på god fot med sin omgivning under en förkylning finns det med andra ord en del att tänka på.

Det här tycker svensken är det äckligaste beteendet under förkylningssäsongen*

  • Människor som nyser rakt ut   
    70 % (totalt)    71 % (män)    69 % (kvinnor)
  • Människor som blåser ut snor ur ena näsborren   
    31 % (totalt)   22 %  (män)   40 % (kvinnor)
  • Människor som snorar och snörvlar   
    25 %  (totalt)   26 %  (män)   24 % (kvinnor)
  • Människor som torkar sig med tröjarmen/handen   
    18 % (totalt)    14 % (män)    21 % (kvinnor)
  • Människor som hälsningskramas när de är förkylda   
    15 % (totalt)    15 % (män)    15 % (kvinnor)
  • Snoriga näsdukar som ligger överallt   
    15 % (totalt)    14 % (män)    17 % (kvinnor)
  • Människor som petar sig i näsan   
    14 % (totalt)   11 % (män)    18 % (kvinnor)
  • När den personliga hygienen får stå tillbaka till förmån för förkylningen   
    14 % (totalt)    16 % (män)    13 % (kvinnor)
  • Tanken på alla baciller som sprids i luften   
    10 % (totalt)    8 % (män)    13 % (kvinnor)
  • Människor med dålig andedräkt   
    8 % (totalt)    9 % (män)    6 % (kvinnor)
  • Människor som snyter sig i offentliga miljöer   
    6 % (totalt)    7 % (män)   5 % (kvinnor)
  • Människor som ingående berättar om sina symptom   
    5 % (totalt)    6 % (män)    4 % (kvinnor)
  • Inget   
    5 % (totalt)    6 % (män)    4 % (kvinnor)
  • Febersvettningar   
    3 % (totalt)    3 % (män)    2 % (kvinnor)
  • Vet ej   
    3 % (totalt)    3 % (män)    4 % (kvinnor)
  • Röd och flagnande näsa   
    1 %  (totalt)   1 % (män)    0 % (kvinnor)
  • Annat  
    0 % (totalt)    0 % (män)    1 % (kvinnor)

Halsont stör mest

Vid en förkylning är näsan och svalget inflammerade vilket brukar se rött och irriterat ut och du kan uppleva halsont. Du kan också få feber, ont i öronen, snuva och hosta om du är förkyld.  Enligt en undersökning** upplever fyra av tio att just halsont är det värsta förkylningssymptomet.

Över hälften av alla i åldersgruppen 18–29 år anser att halsont är speciellt irriterande.

Att vara förkyld

Inte oväntat drabbas många av oss av förkylning även om vi försöker med förebyggande åtgärder, det som däremot är positivt är att förebyggande åtgärder kan mildra besvären.

God sömn och bra med mat och vätska hjälper kroppen att slåss mot viruset och bekämpa förkylningen. Har du väl blivit förkyld finns det tips för det med:

Sömn – Låt kroppen få strida i lugn och ro. När du stressar, är uppe och springer eller anstränger dig (träning, jobb, mycket att göra) påfrestar du kroppen ytterligare än den infektion som du har redan gör. Med andra ord, tillåt dig själv vara sjuk så blir du oftast frisk snabbare.

Läkemedel – Det finns allt från värktabletter till naturläkemedel och nässpray att ta till men var noga med att följa anvisningarna och använd dessa som ett komplement till förkylningens olika delar. Nässpray ska exempelvis enbart användas under begränsad tid, naturläkemedel finns i en uppsjö av olika varianter och värktabletter kan vara lindrande men är inget du bör knapra som godis. Många läkare rekommenderar nässköljning som behahdling då det kan lindra exempelvis nästäppa och halsont men även nysningar och irritation. Nässkölj spolar rent, löser upp tjockt snor och kan göra det lättare att snyta sig. För den som inte vill krångla med saltvatten och sköljkanna hemma finns det smidiga nässköljsprodukter på apotek.

Sjukvården – Självklart ska du ta kontakt med vården om du känner att förkylningen påverkar kroppen mer än du tror den borde och att du känner symtom som är allvarliga. Även i samband med barn och gamla så ska man höra sig för hos vården om man är osäker kring något som rör förkylning.

Undvik kontakt med andra – Lika väl att du som frisk bör undvika kontakt med redan förkylda bör du som förkyld undvika kontakt med friska personer. Du gör ingen på jobbet en tjänst om du i 38,5, eller högre, graders feber släpar dig till jobbet, inte heller bör eller ska du umgås med riktigt små barn, äldre eller infektionskänsliga om du vet med dig att du är förkyld. Om du bara känner lätt symtom är det alltid artigare att ursäkta sig att du inte skakar hand med att du har en begynnande förkylning än att du för smittan vidare. Sunt förnuft bör råda när det kommer till kontakt med andra i samband med att du själv har förkylning!

Drick mycket vätska – Feber, hosta och snor orsakar att kroppen gör sig av med vätska. Då måste du vara noga med att fylla på och dricka mycket vatten för att inte drabbas av vätskebrist. Att dricka vätskeersättning kan då vara bra eftersom kroppen inte bara förlorar vätska, utan även salter. Det kan även kännas skönt för halsen om du drabbats av exempelvis hosta att dricka något varmt som te (även om detta i sin tur är vätskedrivande och inte innebär att du inte ska dricka vatten också).

Ta hand om kroppen – Var försiktig om din sjuka kropp, använd mjuka kläder om du känner dig öm, använd filtar och täcken när du fryser och mjuka nässdukar när du snyter dig (för att slippa fnasig hud vid näsan). Att tänka på är att när du blir frisk/friskare är att det kan kännas skönt och fräscht tvätta exempelvis sängkläder.

Annons:

Källor:

*Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Ipren under 9 - 15 juni 2016. Totalt 1001 webbintervjuer genomfördes i Novus Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av personer i åldern 18-79 år. **Undersökning om förkylning 17 juni 2016.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: