Ange ditt sökord

På Barn- och ungdomspsykiatrin har man upptäckt att många elever inte fångas upp i rätt tid under sin skoltid.  Foto: Shutterstock

På Barn- och ungdomspsykiatrin har man upptäckt att många elever inte fångas upp i rätt tid under sin skoltid. Foto: Shutterstock

Det finns ingen elevhälsa i friskolorna

Det är stor skillnad mellan de privata skolorna och de kommunala när det gäller tillgång till psykolog och kurator. Det visar en granskning som Skolinspektionen nyligen har gjort.

Annons:

Den nya skollagen säger att alla elever ska ha tillgång till dessa personer på skolan, men det stämmer inte.

Var sjätte friskola bryter mot lagen

Närmare var sjätte friskola bryter mot lagen när det gäller elevhälsan.

Köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin växer stadigt för varje år och nu säger statistiken att en av tre tjejer lider av någon form av ångest. Läs mer om ångest här!

Skollagen ändrades förra året

När skollagen ändrades skulle elevhälsan förbättras och alla elever skulle få tillgång till kurator och skolpsykolog.

Tyvärr står det inte exakt hur denna tillgång ska se ut i lagen.  Några skolor kopplar direkt in Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP), istället för att ha skolpsykolog på skolan. BUP får med andra ord arbeta mer med “fel” sorts problem som istället borde ha fått hjälp på skolan 

Lång väntetid leder till att elever inte fångas upp

Enligt Psykologförbundet så har varje skolpsykolog i snitt ansvar för mellan 2000-4000 elever beroende på vilket område man tittar på. Som elev kan man tvingas vänta upp till åtta-tio veckor innan man kan träffa någon psykolog för första gången. Dessutom är det endast ett fåtal som vet hur de kan komma i kontakt med någon.

På Barn- och ungdomspsykiatrin har man upptäckt att många elever inte fångas upp i rätt tid under sin skoltid. De märker även av att de privata skolorna har mindre egenvård än kommunala skolor, att man har lagt sig på en miniminivå för vad man måste göra.

Nedrustning

Barn- och ungdomspsykiatrin anser att det är en nedrustning av elevhälsan och att många elever inte besöker primärvården för sina problem då det är ett för stort steg för en ung person som mår dåligt.

Dessutom saknar närmare hälften av landets vårdmottagningar psykologer eller har avtal med psykologer.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: