Studien är den första långtidsstudien på området och har publicerats i Lancet Psychiatry.
Koppling mellan depression och demens
Det är känt sedan tidigare att det finns en koppling mellan depression och demens. I den aktuella studien ingick över 3 300 vuxna personer med teken på depression vid minst ett tidigare tillfälle. Vid studiens början var ingen diagnostiserad med demens.
Beroende på hur depressionen förändras över tid delades deltagarna in i fem olika grupper och mättes med hjälp av två olika skattningsskalor, bland annat ett självskattningsformulär som heter CES-D. Samtliga deltagare följdes under tio år och när man sammanställde resultaten jämförde man endast deltagarna i studien mot varandra, ingen jämförelse gjordes med den övriga befolkningen.
Utvecklade Alzhiemers sjukdom
Bland deltagarna i studien som fick förvärrade depressionssymtom med tiden utvecklade 22 procent demens. Motsvarande siffra för de deltagare som ansågs ha lindriga depressiva symtom under hela studietiden var 10 procent. Av samtliga deltagare i studien utvecklade totalt 434 demens och 348 drabbades av Alzheimers sjukdom.
Forskarna fann däremot ingen ökad långtidsrisk för demens hos deltagare vars depressiva symtom pågått under en begränsad period för att sedan gå tillbaka.
Stödjer teori
Det här är den första studien i sitt slag som kollar närmare på hur depression över tid kopplas till ökad risk för demens. Tidigare forskning har redan visat att depressionssymtom under en viss tidpunkt kan inverka på risken för demens.
Nu menar forskarna bakom den aktuella studien att deras fynd stödjer teorin att depressiva symtom hos äldre kan vara ett förstadium till demens.