Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Den viktiga normala förlossningen

Det nyfödda barnet får sina första nyttiga bakterie vid förlossningen!När barnet föds är dess mage och tarm helt steril. I och med passagen genom mammans underliv vid förlossningen får det nyfödda barnet sina första probiotiska bakterier från mammans slida och från hennes ändtarm. I slidan finns bland annat speciella laktobaciller som kallas för Döderleins bakterier.

Annons:

Tidigare gjordes i regel lavemang strax före förlossningen. Idag gör man oftast inte detta. Man vill att en del tarmsekret från mammans ändtarm skall nå barnet under förlossningen. Det finns också en del probiotiska bakterier på mammans kropp, inte i bröstmjölken men väl i de yttre mjölkgångarna. De första tarmbakterierna som det nyfödda barnet får in i sig är E. coli och vissa streptokocker. Därefter ökar bifodobakterierna starkt, en viktig typ av probiotiska bakterier. Detta utgör grunden för utveckling av en normal tarmflora. Det har visats att barn som förlöses med kejsarsnitt inte får denna första tillförsel av probiotiska bakterier och många, men inte alla, av dessa barn kommer att ha en fördröjd utveckling av en normal tarmflora. Det har också beskrivits att dessa barn oftare drabbas av tidiga diarréer och också ofta har ökad risk för senare magtarmproblem och kanske också för allergi och astma. En studie har visat att barn födda med kejsarsnitt har en fördubblad risk att senare drabbas av laktosintolerans (oförmåga att efter amningens slut kunna bryta ner mjölksockret laktos (se avsnittet om laktosintolerans).

Flera undersökningar har visat att typerna av bakterier i barnets avföring efter några veckor helt överenstämmer med dem i mammans avföring.

Följden av detta är att om mamman har en dålig uppsättning av probiotiska bakterier i sin ändtarm och slida, så får också det nyfödda barnet samma dåliga uppsättning. Det har börjat diskuteras om inte den gravida kvinnan åtminstone några veckor före förlossningen borde tillföra rikligt med probiotika via kosten eller kosttillskott/naturläkemedel. Det är inte omöjligt att detta i framtiden blir en rekommenderad rutin. Även här behövs dock mer forskning.

Jag är ofta ute och föreläser runt om i landet. Mycket ofta kommer det i pausen fram mammor som berättar att de fött två barn på vanligt sätt och därefter något barn med kejsarsnitt. En kvinna berättade för mig att de första två barnen inte har problem med magen medan två senare har sådana problem utan att man inte får någon riktig ordning på dem. En mamma berättade att hon några veckor före förlossningen drabbades av en infektion som behandlades med bredspektrumantibiotika. Barnet som föddes har därefter ständigt haft problem med sin mage. Det finns vid någon mödravårdscentral en broschyr till blivande mammor som överväger att föda med kejsarsnitt utan att det är medicinskt nödvändigt. I texten står att hennes barn efter ett kejsarsnitt riskerar att drabbas av senare magtarmproblem.
Det skulle sannolikt gå ganska lätt att hos kejsarsnittfödda barn starkt kunna minska risken för framtida magtarmproblem. Det finns bland annat ett probiotikapreparat (Lactiplus) som innehåller sex olika frystorkade probiotikastammar i en kapsel. Dessa kapslar går lätt att dela på. De frystorkade bakteriestammarna hälls ner i cirka 32-gradigt vatten där de får vakna till liv under några minuter. Små droppar av lösningen ges därefter till det nyfödda kejsarsnittbarnet under någon vecka.

Det finns stora behov av att kunna ge probiotika till nyfödda, särskilt till för tidigt födda (prematura) barn och barn födda med kejsarsnitt. Det finns stöd för att ett tidigt förvärvande av en god probiotisk tarmflora skyddar mot senare utveckling av mag-tarmproblem och ibland astma och allergi. Omvänt finns det stöd för att en otillräcklig sådan flora driver immunförsvaret i riktning mot ökad risk för dessa sjukdomar. Det finns dock tveksamheter beträffande säkerheten med att ge probiotika till nyfödda, särskilt prematurer och barn förlösta med kejsarsnitt. Tarmslemhinnans barriär är ofta inte färdigutvecklad hos för tidigt födda barn (prematurer) och troligen inte heller en tid efter förlossningen hos fullgångna barn. Det finns en teoretisk risk för att probiotiska bakterier passerar in genom tarmväggen. Detta kallas translokation. Särskilt finska studier har visat att risken för detta är minimal (Salminen 2001). Här krävs dock mycket mer forskning och kunskap.

Detta är ett utdrag ur boken “Sköna magkänslor”. För att ladda ned boken
klicka här!

Gå till nästa kapitel här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: