Det är svenska forskare som har åkt till Bermuda för att studera en ovanlig grupp flasknosdelfiner.
Dyker på djupt vatten
Flasknosdelfiner i sig är inte ovanliga utan finns runt om i världen, däremot är den specifika grupp flasknosdelfiner i området i Bermuda ovanliga. Det ovanliga består i att delfinerna har lärt sig att dyka ovanligt djupt, nästan ner till 1 000 meters djup.
Det forskarna vill studera närmare är hur den här gruppen av delfiner har lyckats med egenskapen att ta sig ner så djupt.
Tränat upp lungorna
Delfinerna har än så länge visat sig svåra att fånga och studera närmare men forskarna har ändå en teori om hur den aktuella gruppen av delfiner har tränat upp förmågan att dyka ovanligt djupt. Man tror nämligen att lungförmågan, som är en förutsättning för att dyka, har tränats upp succesivt under delfinens liv. Den teorin kan ha en klinisk betydelse för personer som lider av olika typer av lungsjukdom.
Erika Schagatay är professor i zoofysiologi vid Mittuniversitetet och säger i en kommentar till Sveriges radio att man nu undersöker hur man kan träna upp lungan. Erika Schagatay menar att det kan vara intressant för människor som drabbats av sjukdom där lungvolymen blir begränsande.