Arbetsminnet är en grundläggande kognitiv funktion som ofta skadas allvarligt vid stroke. Hjärnans arbetsminne används för att komma ihåg saker en kort stund. Telefonnummer, koder eller instruktioner är några exempel. Skadorna innebär ofta koncentrationsstörningar och svårigheter att hålla kvar tråden i samtal och vid läsning. Därför blir de lätt ett stort hinder i sociala sammanhang och i arbetslivet. Forskare vid Karolinska Institutet har nu för första gången visat att arbetsminnet kan tränas upp igen ett år efter en stroke.
Under fem veckors tid gjorde patienterna minnesövningarna hemma med hjälp av ett datorprogram. Resultaten visar att de patienter som genomförde minnestester fick en förbättrad koncentrationsförmåga i jämförelse med en kontrollgrupp patienter som inte minnestränade. När deltagarna fick svara på frågor om sina egna kognitiva förmågor framgick dessutom att de själva upplevde en subjektiv förbättring.
– Det är mycket glädjande. Att vi uppmäter skillnader på kognitiva tester är intressant ur forskningssynpunkt, men det viktigaste är ju att människor blir hjälpta i vardagen, säger Helena Westerberg, en av forskarna bakom studien. Datorprogrammet som användes i studien, RoboMemo, är utvecklat i samarbete mellan forskare från Karolinska Institutet och professionella dataspelsutvecklare.
Robo-Memo är utformat som ett spel med stigande svårighetsgrad och har tidigare visat sig kunna hjälpa barn med ADHD till bättre arbetsminne och koncentrationsförmåga. Detta är första gången ett datorprogram används som hjälpmedel för att rehabilitera arbetsminnesskador orsakade av stroke.
Studien är ett första test i en så kallad pilotstudie med 18 deltagare som haft stroke. Nu planerar forskarna att genomföra en större studie på 100 deltagare som ska visa om metoden kan förbättra arbetsminnet även hos friska äldre människor.
Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 2 2007