Ange ditt sökord

Under vinterhalvåret, då solen inte står tillräckligt högt för att kunna bilda D-vitamin genom huden, kan det uppstå D-vitaminbrist hos vissa människor.  Foto: Shutterstock

Under vinterhalvåret, då solen inte står tillräckligt högt för att kunna bilda D-vitamin genom huden, kan det uppstå D-vitaminbrist hos vissa människor. Foto: Shutterstock

Därför behöver din kropp D-vitamin

D-vitamin behövs för att kroppen ska tillgodogöra sig kalcium och bevara ett starkt skelett. Brist på D-vitamin kan exempelvis leda till benskörhet, muskelsmärtor och trötthet på grund av muskelsvaghet. 

Annons:

Eftersom låga D-vitaminnivåer kan få allvarliga konsekvenser är det en god idé att följa upp sina D-vitaminvärden på vårdcentralen. Det görs enkelt genom ett blodprov.

Kroppen kan både producera och tillgodogöra sig D-vitamin

D-vitamin anses vara både ett vitamin och ett prohormon. Detta eftersom människan både kan producera eget D-vitamin i kroppen och tillgodogöra sig D-vitamin från kosten. D-vitaminet som bildas i huden när man vistas i solen, är viktigt och har en mycket betydande roll vid regleringen av kalciumnivån i blodet. Detta påverkar i sin tur skelettets styrka.

För att kroppen ska kunna bilda D-vitamin behöver ultraviolett ljus komma i kontakt med vår hud. Under det svenska vinterhalvåret, då solen inte står tillräckligt högt för att kunna bilda D-vitamin genom huden, kan det uppstå D-vitaminbrist hos vissa människor. Personer som bor på nordliga breddgrader och som bär täckande kläder eller slöja året runt är några som löper risk att drabbas av D-vitaminbrist.

Grupper som är särskilt utsatta för D-vitaminbrist

D-vitamin lagras bland annat i kroppsfettet. Av den anledningen kan det vara svårare för överviktiga personer att komma åt D-vitaminet. Andra grupper som är särskilt utsatta är mörkhyade och äldre. Mörkhyade personer för att de behöver betydligt mer UV-ljus än en ljushyad person för att producera lika mycket D-vitamin, och äldre för att de dels förlorar förmågan att producera D-vitamin med åren och dels för att de tenderar att undvika solen.

Via maten kan man få i sig D-vitamin genom att äta exempelvis berikade mejeriprodukter, fet fisk och kantareller. Dock får de flesta av oss endast i oss ca 10 procent av det dagliga intaget via kosten. Är man vegan så ökar dessutom risken för D-vitaminbrist eftersom många livsmedel med D-vitamin är animaliska.

Symtom vid D-vitaminbrist

Symtomen på D-vitaminbrist kan vara diffusa. Vissa märker ingenting medan andra upplever trötthet, muskelsvaghet och värk i skelettet. Om du misstänker att du har D-vitaminbrist bör du kontakta din läkare. Du kan då behöva få receptbelagt läkemedel utskrivet. Det finns även receptfria alternativ som man kan ta som ett kosttillskott som ett komplement för att förebygga risken att få D-vitaminbrist, men tillhör du en riskgrupp och har en uttalad brist bör en läkare följa upp dig.

Faktaruta: Riskgrupper 

  • Äldre
  • Överviktiga
  • Mörkhyade
  • Personer som sällan vistas utomhus
  • Personer som bär heltäckande kläder eller slöja
  • Personer med viss läkemedelsbehandling (antileptika, kortison, antimyotika och HIV-läkemedel)
  • Personer med celiaki (glutenintolerans), IBS eller som genomgått gastric bypasskirurgi
  • Veganer

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: