Ange ditt sökord

Kombinationen av minskad energiförbrukning och ökad lagring av näringsämnen ledde till att deltagarna ökade i vikt. Foto: Shutterstock

Kombinationen av minskad energiförbrukning och ökad lagring av näringsämnen ledde till att deltagarna ökade i vikt. Foto: Shutterstock

Dålig sömn kan göra dig fet

Att det finns samband mellan att god sömn och välmående är känt sedan tidigare, nu har forskare vid Uppsala universitet tillsammans med internationella kollegor upptäckt att sömn även kan ha anknytning till vår vikt.

Annons:

Forskningsresultatet som nyligen publicerades i American Journal of Clinical Nutrition skvallrar om att för lite sömn kan få kroppen att minska energiförbrukningen och samtidigt öka lagringen av näring vilket kan leda till att du går upp i vikt.

Välbekant och ny forskning

Det nya med den nu publicerade forskningsstudien handlar om kunskap kring endokrinologiska mekanismer, det vill säga mekanismer som är kopplade till hormoner. Sedan tidigare vet man att inom forskningen om sjukdomar finns det ett samband mellan sömnbrist och fetma.

Studiedeltagarna var unga män som studerades vid två olika tillfällen. Första gången fick deltagarna sova en hel natt (8 timmar) och den andra fick de vara vakna i ett helt dygn.

Minskad energiförbrukning vid mindre sömn

Forskarna kunde se att de unga männen hade förbrukat mindre basal energi (basal energi = energi som behövs för kroppens vitala funktioner) när de fick dåligt med sömn.

De såg dessutom att deltagarna i studien visade en högre lagring av näringsämnen i kroppen energiförråd. Kombinationen av minskad energiförbrukning och ökad lagring av näringsämnen ledde till att deltagarna ökade i vikt.

Höga ghrelinnivåer

Ghrelin är ett hormon som produceras i magen och som ökar födointaget och minskar energiförbrukningen hos oss människor. Försökspersonerna i studien hade höga nivåer av ghrelin, något som man satte i direkt samband med dålig sömn.

Christian Benedict, forskare vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, säger i ett uttalande att detta kan vara en endokrinologisk (hormoniell) mekanism som till viss del kan kasta ett ljus över varför människor med dåliga sömnvanor har högre risk att bli överviktiga och utveckla fetma.

Fetma är starkt sammankopplat med sjukdomar som typ-2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdom, därför är det viktigt att uppmärksamma de riskfaktorer som finns och slutsatsen av den nya forskningen är att det är viktigt för hälsan med bra sovvanor.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: