Det nya numret ska avlasta 112. Du kan ringa 113 13 dygnet runt, året om och få prata med en operatör som svarar på dina frågor men även tar emot din information. Exempel kan vara vid större händelser som en storm, en influensaepidemi eller en brand.
Viktig avlastning
Tanken med 113 är att det ska vara en avlastning för det vanliga nödnumret, 112. Många ringer 112 vid tillfällen som inte nödvändigtvis är en direkt nödsituation, något som blir en belastning för operatörerna och försvårar framkomligheten för samtal som verkligen är nödsituationer. Du kan själv underlätta genom att lära dig när du ska använda de olika nödnumren.
Anders Klarström är pressansvarig på SOS Alarm och i en intervju med Dagens medicin tar han upp jordbävningen i Skåne som exempel. När den inträffade ringde 1 500 personer som inte var i en nödsituation SOS Alarm vilket innebar en enorm belasnting på det vanliga nödnumret. Nu ska alltså 113 13 kunna vara ett komplement vid just såna tillfällen för att allmänheten ska få information snabbt och enkelt.
Allt om 113 13
Informationen nedan kommer från SOS Alarm.
- När ska man ringa 113 13? Tjänsten ska användas vid olyckor och kriser i samhället. Det kan till exempel vara vid större stormar, influensaepidemier, större trafikolyckor, jordskalv och andra större händelser i samhället. Man kan dels få information, dels kan man lämna information om en pågående händelse.
- Vad händer om man ringer 112 fast man borde ha ringt 113 13? Då kommer du bli hänvisad att ringa 113 13 istället, det vill säga du får ringa om.
- Vad händer om man ringer 113 13 fast man borde ha ringt 112? Om man har ett ärende som egentligen ska hamna hos nödnumret 112 kommer man att bli kopplad dit.
- Vart kommer jag när jag ringer 113 13? Det är SOS Alarm som står bakom tjänsten och det är 113 13-operatörer som tar emot samtalen som kommer in på 113 13. Operatörerna har utbildning för att hjälpa allmänheten i de frågor som kan dyka upp.
- Men hinner man med att svara på riktiga nödsamtal då? Både 112-samtal och 113 13-samtal tas emot på olika centraler över hela landet. Genom teknikens hjälp kan vi fördela inkommande samtal så att den operatör som är ledig tar emot ett samtal. 112-samtal kommer aldrig att hamna i kö på grund av att många ringer på 113 13.
- Är 113 13-numret alltid öppet? Ja. Numret är öppet dygnet runt, året om, sju dagar i veckan.
- Kan jag ringa 113 13 från utlandet? Nej.
- Var kommer informationen ifrån? All information på 113 13 är verifierad information, det vill säga den är avstämd med till exempel kommunen där händelsen har ägt rum. Ofta kan SOS Alarm, med sin centrala roll i samhället, kort bekräfta att något har inträffat. Den verifierade informationen kommer, beroende på händelse från kommuner, länsstyrelser, centrala myndigheter eller andra ansvariga aktörer.
- Jag kan väl lika gärna få den här informationen snabbare på nätet? Många nyhetssajter är snabba med att lägga ut information om vad som händer i samhället. Den informationen kommer ibland från obekräftade källor. På 113 13 är informationen alltid verifierad av en ansvarig aktör.
- Är det gratis att ringa? De flesta teleoperatörer kommer att debitera en öppningsavgift och en minutavgift, det vill säga vanlig samtalsavgift. Till exempel kommer Telia hantera det på det sättet, liksom man gör med 1177 och 114 14. För exakta uppgifter om kostnad kan man kontakta sin teleoperatör för mer information.
- Behöver jag slå ett riktnummer för att ringa 113 13? Nej. Det räcker med att du bara slår 113 13. Om du däremot ringer från en växel, från till exempel ett företag, kan du behöva slå en nolla eller liknande.
- Vem betalar för tjänsten? I ett avtal med staten har SOS Alarm fått uppdraget att ta fram tjänsten. Genom avtalet ingår en statlig finansiering.
- Är det enbart en telefontjänst, eller finns det andra sätt att få informationen på? Till att börja med är det ett telefonnummer man kan ringa. Vilka kanaler som kan komma att användas för tjänsten i framtiden är i dagsläget inte bestämt.
Andra nödnummer
112 – nödnummer att ringa vid fara för liv, egendom och miljö.
114 14 – Polisens nummer för icke akuta ärenden
1177 – sjukvårdsrådgivning
Vid nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö ska du alltid ringa 112. Polisens nummer 114 14 använder du i icke akuta fall när du vill komma i kontakt med polisen. 1177 erbjuder sjukvårdsrådgivning dygnet runt.
Källa & bildmaterial: SOS Alarm